微博上面大陸人係咁鬧環球時報

668 回覆
717 Like 7 Dislike
真 要改口 意識形態要重視
唔好再叫大陸人 係中國人 Hong Kong is not China
咪氹我啦
有條 on9話香港人 d 福利係由大陸人既稅收畀
點解佢地成日覺得香港冇左佢地唔得
斷水斷電
嘢食嗰啲香港大把外國入口貨

Btw官媒都夠膽鬧 親 作反了嗎?
支持取消國民待遇!!!
支那d新聞份份都要經過黨審查 睇邊份都一樣啦
成班傻閪支那人,你估中共唔想搵嘢取代香港咩,取代到先得架
會否變咗We connect, 佢地亦要求選票,懲罰HK?
揾緊,希望Bloomberg可以幫到手.
新疆西藏仲衰,好多嘢直頭唔送
明明係自己將人哋唔當自己人
無錯
我地唔係同胞
中國人同香港人完全唔同
中央兩個字都打唔到要打zy嘅地方
洗腦要打拼音
到底邊邊先無自由
都係寫initial者不過佢用拼音咁解
應該推呢隻Anti-ChiNazi
令佢地明白,佢地嘅中國新疆都應該有票,先可以較為文明咁解決到佢地嘅內部矛盾
改咗過版本 用字方面似返大陸人
有啲太過明顯嘅字改成隱晦啲
刪咗第9段 用google翻譯轉返簡體在排返個版就完美

我建議國家應該要這樣懲罰香港曱甴的亂港亂國行為:
1. 不准香港加入大灣區,讓曱甴暴徒沒得分享當大灣區居民的榮耀
2. 不准香港建設第三跑道,人工島,使香港這個城市失去可發展性和發展方向
3. 停止每日 150 殖民,國家的優良的紅色基因凱能讓香港那群喪心病狂的曱甴可以得到,而且還可以順勢讓香港加速人口老化 一舉兩得
3.5 那些因曱甴搗亂而無辜受累的愛國港人,應該給他們在國內定居工作生活,然後找官媒去訪問他們,說說生活的現況 ,讓那群暴徒看看愛國青年在國內是如何得到國家的愛護,如何得到人民的關懷,讓他們永遠活在看得到卻吃不到的輪迴之中後悔,而且這樣做更可以保護紅色基因,更可以吸走香港的勞動力,這樣香港不出五年就會變成一個三線城市也不如的地方,然後在想一想那些唯利是圖的外國資本家,想想就笑了
4. 停東江水,說到東江水就生氣了,當初國家體卹香港決定免費給香港東江水使用,但香港人偏要不給國家面子,聽信英國讒言每年花大量金錢購買東江水,這操作我真的看不懂了 簡直有病,不過現在我們只要順水推舟,在合適的時機停他們水,那麼香港就要花費非常非常大量金錢另求水源 例如海水化淡廠
,反正香港有幾個水庫 ,只要節水就渴不死他們,更可以讓他們知道以前是怎樣身在福中不知福
5. 撤走駐港的人民子弟兵,全力支持澳門,香港沒有了國家的保護,外國資本 撤資,香港就會瞬間變成三不管地帶,甚至灣灣之流,菲律賓也能欺負香港,沒了人民子弟兵保衛香港,香港價值何在
6. 讓所有在香港的國家教師和優才不論職業大少辭職,回國內工作,貢獻自己才能知識,不益香港人
7. 將工聯會撤回中國,香港不配有那麼好的工會
8. 在香港買奶粉回國,一律要嚴加懲處,要讓香港人無得賺奶粉錢
9. 不教曱甴普通話與簡體字,曱甴永遠學不會講不好寫不好國家的優良語言和文字,讓他們永遠被當作醜小鴨排斥,而且我也不願意要和那群垃圾暴徒曱甴使用同一種語言文字
10.不到香港看醫生和打疫苗,讓香港醫生護士沒有生意,餓死他們, 而且像6.所說那些不回來的醫生護士其實就是與暴徒同流合污,之前也發生過醫院的醫生護士強行阻止香港警察拒捕和審問暴徒(我也不明白醫院那來的權力)
11. 發消息給所有在香港的人民提醒他們盡可能撤走任何在香港的資產, 尤其 是物業那種,香港被暴徒這樣弄下去一定會出事情,物價樓價暴跌不升經濟衰退,繼續留在香港只會得不償失
on9,香港人從來無當你地d昆蟲係同胞,快撚d收皮啦你地,咪係我地耳邊嘈嘈閉
有利息㗎屌你
人地話自由係毒藥
唔要呀
因為打某啲字會被censored 所以要打拼音嘅字母
俾屎水我地飲仲要覺得皇恩浩蕩咁
唔係佢哋懶, 而係佢哋無言論自由所以先咁做
反政府就係反中獨派
點解佢地個觀點咁奇怪,政府做得衰比人反唔係天應地意
甘多時間睇大陸網 不如睇下歐美人民點樣充分掌握公民權益好過啦
浪費時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞