林鄭月娥搞到我家姐無左份工

656 回覆
5260 Like 186 Dislike
先旨聲明,這個是正經post
我真係有野想同大家講
等大家唔好盲目相信呢d所謂既政府

我家姐一路都在太古廣場一間名牌做sales
間店有好多有錢人同名人幫襯
做了很多年,已經是senior
咁多年黎都好俾心機做,經理亦好like佢
因為收入不錯又隱定,家姐原本諗住同拍拖多年既bf結婚

咁多年黎我家姐好少俾人投訴
而且同好多大客既關係都唔錯
前排林鄭月娥去過我家姐間店幫襯
不過serve佢既不是我家姐,但佢一買就買左好多野

過左個幾星期,佢又再去間店行
上次serve果個Day-off, 咁我家姐就頂上serve佢
開頭已經好有禮貌介紹d新貨俾佢, 仲話俾折頭佢
佢就無乜反應,望一望另一堆客
果堆客係示威者,三至四個,叫口號好大聲
特首就同我家姐講話可唔可以關左間鋪一陣
等佢揀衫
我家姐同我講,佢公司一向唔俾佢地咁做
驚做壞個頭,除非真係有乜大人物,好多記者好混亂先可以咁做
但佢見到特首黑口黑面,都識做話打電話去問一問老闆
老闆梗係話唔得啦,至多俾多d折頭她

特首咁就發老脾,鬧到我家姐一面屁
d說話勁難聽,又話自己買野既錢多過我家姐搵幾年既錢
我家姐都唔敢得罪佢,一味道歉

跟住特首就走左人,家姐就同老闆備案
老闆了解左情況就無再追問

過左兩日佢接到老闆電話話收到complaint
話有人投訴佢態度唔好,唔理顧客感受
公司policy一向唔話俾佢地知係邊次事件
我家姐估黎估去都淨係得失過特首一人
總之俾老闊話左兩句

又過幾日,特首又黎
這次和件11哥一齊,但好在成店都無其他客
我家姐怕又惹事,叫左個junior過去serve佢
點知條11哥係要點番我家姐serve..

根住特首就玩野,試衫,但話d衫俾其他人試過污糟
要開新衫試,我家姐雖然知公司唔俾咁做,
但怕左佢,唯有照做
點知試左兩三件,件件佢都要咁試又無話要
我家姐終於話唔好意思,其實唔可以咁做
(根本明知她玩野啦.....)
又係至多俾多d折頭佢
跟住佢件11哥就鬧我定姐話"係咪話我地無錢買你地d野?"
我家姐話唔係,但佢照鬧
鬧左十幾分鐘
d同事見咁幫手,又照鬧
最終打俾老闆備案

之後連收兩封warning letter
早兩日接埋大信封
年尾俾人炒左
做多左啦
又黎
睇下政府會唔會回應
咁衰!!??
屌 林鄭正仆街
家姐娥潮文
fc左未
有冇新會然
關心硏
唔怪得政府針對太古廣場
最衰都係柒娥
林鄭原來咁仆街
估唔到佢私底下都係咁
講起我就扯火啦
玩多一兩個post就算啦...
係唔係要膠化場運動
頭三行好認真睇
一睇到第4行太古廣場
估唔到林鄭係咁
特首都唔當大人物抵比人炒
留名睇新會然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞