謝振中個女9月開始冇人同佢玩

1141 回覆
6505 Like 45 Dislike
其實都係
邊忽慘?
呢d叫因果報應
振美的罪孽報落個女到
連燈咩都唔多 飛機po 爆行動po最多
奸你老母
今次我贊成
「哥哥,都叫你唔好架喇,好痛呀!」

[事實] 你以為狗仔狗女係學校被欺凌,其實相反
https://lihkg.com/thread/1563028/page/1
我是小學老師。警方高調指自己子女被同學欺凌,我想指出傳媒見不到的一面並非如此:警察已經將文革帶入校園,執筆之時心情仍然激動不已,如文字不通順請見諒。

開學前校長已經分發一份「警二代」名單予各級班主任,將學生當作SEN般標籤,不過這是一個特權標籤,校長要求「盡量關注可能受到欺凌的學生」,校方亦非常「識做」,建議警察家長在手冊填上「保險經紀」或「旅行社」等職業掩人耳目,其實同班同學大家都知道誰的家長是警務人員,根本騙不到誰。

就算填甚麼職業也好,出賣你們警二代身份的是你們一家大小的言。行。舉。止!

同學A和B同屬六年級,有天B(警二代)拉扯著同學A到教員室,說要舉報犯罪行為。

問他們甚麼事,同學B指見到A在工作紙上寫有「光復xx,時代xx」,然後問A有無參加示威,A不虞有詐,承認曾經「著gear 上街」甚至問B是不是想「組團」。

然後B就很惡地大聲講A已觸犯香港法律,需要坐監接受懲罰。二人拉扯之下最終被另一位老師帶到教員室交由班主任(我)定奪。

當時我先問B怎麼發現工作紙的口號,B說為了對答案自己拿來看。我嘗試勸導:「B你不問自取,有可能涉嫌偷竊,也是不尊重同學。A同學,工作紙不是給你寫口號的,請不要再在工作紙上塗鴉,兩位下次不要再犯,明白了嗎?」

本來以為這樣可以完事,然後私下勸戒A不要再參與危險活動。點知第二天B的家長到來興師問罪!不是找班主任,也跳過訓導主任,是直接要求見校長投訴!

校長是強調自己中立的暗藍,捉我照肺兩小時,說不能政治化,已經給學校很大麻煩,必要時會重新審視我工作表現等等,即是威脅會炒我去自保!

B的警察家長甚至向校長要求A的資料以便「跟進」,不配合會「有好多麻煩野發生」,我聽完真是想爆炸鬧人!而A第二日請假無回校,之後也不肯講發生何事!

校長也要求我絕口不提,要當完全無事發生,不得影響學生情緒,所以不可以跟A再了解,是唔是痴線的?

最後,我想講我並不是唯一一個,有其他學校任教的朋友都跟我講,有些警二代會恃勢凌人,打罵同學而沒有嚴重後果,因為知道自己警察家長投訴,一層一層上到教局,校方必定屈服!

各位同學,為左保住條命真係唔好同警二代佢地接觸保持距離先安全

小心呢d特權階級既狗仔狗女,黑警同黑幫勾結有權有勢,
事實呢兩個月開學好多單新聞案例都有講d黑警家庭睇你唔順眼就會報復架啦

所以一直反對搞咩校園欺凌係無用架,你招惹佢地只會比警二代欺凌翻轉頭。各位同學遇到咁既警二代小朋友都驚最好唔好再同呢d惡霸做朋友,集體無視佢既存在就得架喇
幫你推翻上去
狗二代得一條路
大義滅親
替天行道
諗起個畫面好開心
我記得你,五毛,你之前有篇乜乜歌頌曱近平文章
sir this way
去到,叫佢老母換個新老豆咪得
係美國死得慘過大波華
好想同佢老婆玩
依個Point無fc純鳩up都咁多人信
實係有咁多黃啦唉
玩?人地啲仔女命同前途都無晒
叫佢問吓老豆點解會咁啦
香港人呢世都唔會理佢㗎喇

匿到去外國有人識嘅話唔該繼續
世界上無一個地方容得下佢
叔叔晚晚陪佢玩囉
屌佢老母 白警謝Sir 提供資料俾美國 令到法案咁快通過

等美國干涉我國內政
呢條仆街 正一賣國賊

請幫忙手動傳
返大灣區讀書啦!
Push
林奠幫謝振中陷家地獄留咗位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞