2020 HKU Taught Master

1001 回覆
21 Like 7 Dislike
巴打介唔介意講下自己咩background
係咪三大?對科?高gpa?
Arch 甘勁 我廢青only
準備報
其實如果本科本身first hon,係咪無咁需要讀返同類型科嘅master?

e.g. stat bachelor first hon 有無需要讀 MStat?
你話想讀黎for教書嘛
咁我依個都唔岩你
牽涉education果d我估競爭會大少少

冇呀淨係比左佢最minimum要既野佢
即係bachelor transcript + cert
科大BBA, second up
所以我覺得應該冇咩人報唔會太難

巴打對依啲乞食科有興趣?
唔係我,係我朋友,我都叫左佢報
hku既文學碩士係易入過cu好多,d限制唔會嚴格執行
加上今年冇咁多大陸人去報
點解會易入d
點解叫佢報咁睇唔開
我上面咪話
讀個marketing比廿幾萬
我估因為MBA要工作經驗
所以依d係開比d BBA畢業但仲想即刻讀上去既人報
marketing 呢行唔係睇經驗架咩 讀個master有咩用 認真唔熟呢行
有呀,第二個site
我都想問係咪upload system冇comfirm 制?
佢想教書,遲d報英文pgde,但唔係本科
所以今年對於一d想報中英文master既人有著數
因為比之前更加易左
想教書係咪報MEd / MA in Applied Linguistics好d
岩架喇巴打,你讀呢個就fit晒(教書既話)
我都收到了 做同學
我19top up degree+冇reference letter
interview又麻麻
唔通真係冇人報
Wow!恭喜
見佢都多slot interview ,應該唔會太少人,可能你其他背景取勝/admission test ok 呢
本身係soc work底
果時唔知戚起邊條癮去報
而家有d淆 希望讀得掂
知唔知大概會有幾多個學生?
No wonder!!我果group 好多fg/老師,感覺唔太關事
好似ard 3x人
我果組有個係大狀
希望讀完對前途有幫助
我指你炸
MA in English Studies都收左我
應該唔會報第二個

我岩岩睇佢個course description
全部course都100% coursework
咁係咪即係全部都得pass / fail
如果係咁咪即係冇分hons
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞