CA/ACO招聘/賽後(111)諗唔到咩標題,總之我屌鳩LL YIP

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有既,個frd 派左去法醫個邊入data ,悠到仆街
唔知關唔關事

公務員人手編制在2019/2020年度會增加3,481個職位,其中增加最多的部門是衛生署,達336個。

財政司司長陳茂波在下年度財政預算案中宣布,在2019/2020年度,政府會「適度增加」各部門的人手。公務員編制將由2018/2019年度的188,335個職位,增至191,816個,增幅約百分之1.8。

在2018/2019年度,公務員編制的增幅高達百分之3.7。在新財政年度,增長幅度放緩至百分之1.8,回復過往百分之1至2的正常增長水平。

在眾多政府部門中,衛生署在新財政年度增加的職位最多,達336個。衛生署署長解釋,增添的人手主要處理預防疾病和執法工作,包括注射流感疫苗和控煙。

人手升幅較多的部門還有教育局,加199個職位。教育局常任秘書長交代,主要由於需要更多人手執行新年度學校現有及新增津貼的審批工作。

警務處會增加179人。警務處處長指增添人手的原因是加強行動能力,以助維持社會治安,以及防止和偵破罪案。
新開位其實係好事定壞事
你係未愛上佢個位巴打?
學歷問題, 如果我中學會考唔夠5科合格, 得舊毅進文憑, 我可唔可以去考試局, 考返個 igcse Maths A, 嘅成績, 然後合併埋一齊報考aco?

現職ca, 想考aco, 問左GGO, 都答唔到我想知嘅野
舊毅進本身包左數學架喎
唔包, 問左
好奇問吓
通常現職ca/aco大約係咩學歷?
前幾版好似先有個統計
Thanks bro
不過個數字都冇乜代表性
港大grad同ive degree grad都係擺同一格
Yup thanks bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞