[正視聽] 唔好以為區議會冇用

590 回覆
459 Like 23 Dislike
我估呢度唔少人係屬於「選舉無用論」或者「忌入建制論」既支持者
響呢度我希望同大家澄清幾個概念

1. 區選唔單只係個位, 而係直接提供左比呢場運動被補既手足金錢同工作支出
我地比人拉左五千位手足, 佢地既法律支援同後嚟既生活費用一啲都唔低。假設一個被告暴動既手足, 佢只係上庭搵個好少少既律師都已經講緊十萬甚至百萬計, 就算係以而家612+星火既錢都救唔到5000位手足。

唔好以為大家好多錢, 事實上無論係咩基金, 尤其係親傳統泛民既基本, 佢地都傾向先比錢比知名少少既人物同友好。即係如果你冇人冇物, 只係一個普通人而你又唔識人, 你好可能會響條list比較低既priority. 冇錢點樣? 咁咪叫你搵義務律師囉. 另一樣野係一個唔好彩真係要入去坐, 因為暴動案底係跟一世, 好多工係做唔到, 如果大家唔搵個方法去接濟佢地, 咁佢地幾年後就會成為condom。 大家自己問一問下, 魚蛋義士大家記得幾多個名, 做過啲咩去幫一班冇咁知名既手足.

區議會就係一個比較plausible既方法去幫呢班手足。首先區議員既人工唔低, 而且需要請人做地辦, 無論係金錢上, 定係過庭果一年半載對心理同生理既折磨, 都可以用區議員助理做buffer. 咁樣響我地完善黃色經濟圈之前, 起碼我地幫到呢班手足, 唔會當左佢地係condom

2.區議會其實係地方自治最大既聲音

無錯, 區議會只有consulting既功能, 但係佢地決定左由民政事務處比地區既錢係點樣走。一個最經典既例子就係音樂噴泉。呢啲錢用番去幫助建立黃色經濟圍或者其他野, 係會比起棄投區議會送過議席比土共更好。

另外, 區議會經常會就某啲議題發表聲音, 例如十八區區議會主席既聲明之類。區議會亦係全港暫時嚟講最民主既選舉機制。無錯你可以話你唔認同呢個政權所以唔想投, 但係唔好唔記得, 勇武派既精神領袖梁天琦自己都有選立法會。各位自己覺得憑咩可以比天琦更有信心搵到更多既人出嚟做野?

如果你somehow係迷雲黨, 咁冇咩野比起叫majority district council member去全民制憲更好玩啦。各位要明白, 邊度既民主派都係兩條腿走路, 無論係美國黑人平權 (Martin Luther King + Marcoln X), 南非平權, 甚至當年孫總理搞革命, 都唔只係只響外面搞革命, 而唔重視體制內既支持。我必需要再recall 天琦既一句:「In any means necessary」去提醒大家光復香港既路依然漫長

3. 區議會就算種票都有機會贏

我係一個大數據撚, 我唔會單憑話有種票定冇種票就會話選舉贏硬定輸硬。我會問土共要種幾多先可以響今次既情況贏到過半數議席。

我同我team人呢排積極分析緊區議會同唔同地方既民意數據, 我地暫時覺得有幾點我地知點樣可以幫到大家, 詳細我去到真係選前一兩日先講
1. 各位需要民主派既支持率達到~70%先可以完全光復成個區議會 (18區+過半數)
2. 以而家我觀察既數據顯示, 個關鍵係 either
(a) 中立撚大部份投泛民 (以近日民調角度係可行)
(b) 減少中立撚投票既意慾 (佢地投票意欲係輕微親建制, 以前大約55%建制-45%民主)
3. 年輕人全部都要投票, 仲要早啲投, 過去幾屆選舉年輕人投票率都係well below average. (2015年 18-29 只有34% 而老人家~60%投票率)
達到呢三點, 就算對家全港種20萬票, 都可以做到光復既可能。 當然多過20萬票就危險, 但係而家只可以搏一搏。

我希望大家暫時放下「一定要做啲野」既思維。我作為一個老人家, 經歷過幾次運動既低潮。當年五區公投我訓身做, 反國教我又訓身做, HKTV如是, 雨革亦如是。每一次運動既結束, 都總會有人覺得繼續玩大佢係會救到局。今次反送中運動由六月到而家, 幾千位手足比人拉, 好多人死左, 比人老強, 比人虐打, 比人失蹤。我希望大家不忘初心, 做任何大家可以做到既野, 任何可以減弱呢個政權既野都要盡做, 唔好爭一時之氣, 咁先對得住我地死去既手足

光復香港, 時代革命
Pushhhh
星期日前主線任 - 絕殺保皇黨!
支線任 - 檢討而不分化
幫推 : https://lihkg.com/thread/1737525
方向及思維正確!!
推!!
民意公投ar
支持有數據分析
可以攞多特首選委百幾票呀!!

區選一定要贏!!
衣家走到呢步淨低暫時可以做既就係全力focus區選
poly一役元氣大損 再搞勇武活動只會令士氣再推得更低
其實係!
仲有區議員有得選特首㗎!
認同+黎明行動
攞政府資源支持運動
完全認同, 大家要冷靜落嚟, 咪當比班勇武手足回下氣
反正區議員贏多係bonus, 贏少又不痛不癢, 我地而家又缺手足, 點解要格硬呢秒鐘打一場大戰
啱,好多五毛扮自己友吹風區選無用,屌人血饅頭
仲有好多唔見得光既資源
我個人呢秒鐘唔太支持黎明行動. 劉山青立場兩篇文其實好有道理, 中立撚未必同意我地既做法, 而區選偏偏係好睇重中立撚投邊一邊
三毛最叻分化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞