《Ford v Ferrari 極速傳奇 : 福特決戰法拉利》討論區

317 回覆
40 Like 3 Dislike
之前睇左套潛艇滅殺令套4DX都好正
又會噴下水,d魚雷炸埋黎個時d擺動都好正!
冇睇過 來問呢類4dx係根據每套戲獨立去製造一D特效出黎?
agger
睇acting
睇個份執著 人生無常
都已經好正
Fact check 現實中當年Enzo Ferrari係冇去現場 所以呢幕係作
ken miles
地上最強增減重達人
偶像
麥迪文最尾演技大爆發 d眼淚朗下朗下

Bale 一如以往好好戲
好驚佢會死
不過佢好似話唔會再咁做了
(雖然今次呢套其實應該都特登keep fit咗少少)
佢d醫生話再做真係會死
https://www.youtube.com/watch?v=0ZOf0oTpSy4

james may 有講過呢段歷史, 個時睇已經覺得好精彩
要二刷
唔太識車, 但feel到車迷會high爆
開場shelby架私家車行條線
拍一季會好D, ferrari嗰邊可以講下
ending突如其來
bale英國腔同個格
2粒半鐘唔夠
唔會 唔識車 唔識賽制(中途先知原來唔係一個人揸曬成個比較)但都唔會因為咁覺得有悶場
演員做得好 啲鏡頭又靚(賽車啲鏡頭睇到好肉緊 其他場都好靚 一睇就知係美國個種)
呢套算係好睇既戲入面既低質片
個敍事好有問題,個主線基本上係迷失左,去到最後係想講事件定人物個導演都應該唔記得左,變左四不像。而且太多位夾硬荷里活化,脫離事實之餘亦都顯得好突冗。同類型電影Rush就處理得好好多,雖然Ford v Ferrari賽車場面拍得好啲
前面有人話呢套戲唔係睇車,係睇男人
真係好認同
每個人都有陣獨特既男人味
bale同麥迪文唔洗講,個整車佬阿叔都好有味道
bale個仔又show到佢對老豆個種崇拜同對車個種熱愛
真係唔同男人都咁正
勁好睇 最好睇既傳記之一
女權真係好撚on9
仆街今日終於有時間同埋條女去睇
我覺得好好睇喎 賽車拍得好正 文戲又拍得感動
就算我哋唔係車迷都覺得好正 Christian Bale 做得好好Matt Damon 都做得好好 不過發揮空間細
9/10分啦 soundtrack 又做得好
呢套嘢如果唔攞best picture就真係冇天理
佢正常同瘦個樣落差都幾大

拍batman 最fit個陣好靚仔下
但佢呢套已經冇Machinist 同fighter 咁瘦,但塊面冇乜肉已經好醜下
只能講佢為藝術犧牲,還原返ken miles真人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞