315 數碼通 圍爐區

55 回覆
1 Like 4 Dislike
好似低處未算低,pe pb 對比同業唔平
shk唔掂smt點會掂
上星期打左
6823 sure
開始反彈 未買夠貨
315 估值平d

315流動通訊為主

防守性6823好d
算啦,連登仔淨係識GOGOGO 架渣,股價跌就當佢係廢股。有幾多個會睇下份年報。

所以點解永遠都只係咁小有錢人

利申:5.9 入左d
中移動有d客會想轉台

215,315,1310,6033,6823 上客會增加

利申:中移動等完約客
幫襯數碼通咪即係益新紅基
巴打5.9入係長渣定博反彈?
屌我前幾日大跌5.9走哂
我5.85-6入

見高盛話服務收入預期下降和手機銷售預期

但服務收入會因為5G服務同中移動客轉去而上升才對

手機銷售會因為5G換機潮增加

見星期二投行出來唱淡
幫手挺下

買果時打算收息
如果升得多就賣
我都取消左個月費計劃
轉用電話卡$178 30GB 一年
好撚過用數碼通
起碼渣到5g 普及先,希望第時5g 會做大個餅,尤其係商用方面。

我覺得數碼通係唯一有心做好個品牌,睇佢客戶流失量同增長就知,冠絕全港。

3/中移動果D真係狗也不屌
除左Smartone 其他都用華為/中興
跌到本來揀實物股息即刻改做現金
屋企用數碼數寬頻,modem咪又係華為

起碼3係誠哥
csl係階仔
要揀都揀呢兩間先
我講core果part你講modem?
我知你講core
我唔可以講modem?
即係modem用華為你就可以接受?
用smartone畀新紅基賺錢你又可以接受?
樓主,還我血汗錢

數碼通公布,截至去年底,中期盈利按年跌20%至2.65億元,派中期息每股14.5仙。

公司指,期內盈利下跌,主要由於手機業務盈利能力下降、到港旅客人數大減以致境內漫遊業務顯著下跌,以及於過往期間的流動通訊基建設施,和資訊科技系統投資導致折舊增加。不過,公司預期全年度折舊會與去年度相若。

期內,收入跌18%至42.56億元,當中服務收入上升3%至24.12億元,手機及配件銷售跌35%至18.45億元。

客戶人數上升7%至264萬人,客戶流失率由去年同期的1%,進一步回落至0.8%;流動服務月費計劃ARPU按年微跌2元至225元。

公司指,流動通訊業務的市場競爭在短期內將持續激烈,近期的社會活動及新型冠狀病毒疫情,令香港經濟承受沉重壓力,影響消費開支及企業活動,當中境內及境外漫遊業務將因減少外遊而大受影響。公司亦會審慎控制投資及成本,採取一系列提升生產力的措施,以紓緩短期不利影響及提升長遠盈利能力。
實穿5蚊 6823長賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞