中大討論區第四十六回之校園保衛戰

1001 回覆
12 Like 5 Dislike
好hea 四堂去三次就得 最後寫篇500字文
Thanks
我仲以為個個禮拜都要留到8:30聽人廢up
有冇人試過過左deadline 十幾分鐘先交asm 求個prof唔好扣你分又真係成功?
有d course講明遲小小唔扣你
睇佢好唔好人
有無人知seem 2460 伏唔伏
如果pass/ fail計,係咪都係40或50%當係界線?
應該唔會佢自己私下提高嗰合格分cut off架可?
A-D = pass
F = fail
想問如果fail 咗個 prerequisite course 可唔可以直接take 下個course?定係一定要retake fail咗嗰個先可以take下個? ie 我呢個sem如果fail math1010 下個sem可唔可以照take 2010
有無FN professor 推薦
ie要讀1010同2010咩
Sor 自己語癌ie 想講in other words btw 啱啱先知中大有ie
1010同2010都major required 啊
印象中好似要有B or above先比讀2010
咁應該係要take過有grade掛
[url]巴打啱咗一半 啱先上CUSIS check Math2010 佢話
Pre-requisite: MATH1010 or (Grade B or above in MATH1510 or MATH1520)[/url]
...即係take 過math1010 就ok? 咁take過但fail咗點計
fail應該唔計係prerequisite啦
反而1010pass左字面睇好似又work
好啦唔該曬
唉真係搞唔掂 個Mid term 炒得好甘 點都估唔到直接mid term計100%grade
我都有d無final, 應該B+封頂,唔知p唔pf好
all in sem2?
都係睇你GPA本身高過定低過3.3?如果拉高就keep 拉低就pf掛
而家defer緊take咗兩科
Hon g 3.6
Cg 3.3

兩科都要A range先拉高到gpa
而我已經冇乜心機做功課

如果我揀pf,當兩科都pass
咁我grad都係3.6同3.3不變?
對gpa同hon完全冇影響right?

唔該晒各位
唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞