[長文]我今年19歲,而家被人告緊暴動罪

495 回覆
1563 Like 23 Dislike
未睇文,我想大家思考一下「喺呢個運動入面,你想得到啲咩?」

其實五大訴求到最後都只係一個訴求,就係改變成個制度,實行真雙普選,而唔係一個有篩選既選舉,只有背負民意既政府先會對人民負責。

我唔知其實有幾多人係諗住成立獨立調查委員會,可以清算啲黑警就夠,變相返到五個月之,繼續溫水煮蛙。咁到底係唔係咁樣就可以解決所有問題?下次推明日大嶼嗰陣,係唔係又要抗爭多次?

要清算舊政府,其實只有新政府先可以做到,講緊既係高官。定係你覺得呢個政府你可以忍受,忍到一個時候,儲夠錢就移民呢?

我唔反對大家移民,因為呢係大家既選擇,不過我想大家諗一諗移民既原因,係逃避香港既政治現實定抑或係真心鐘意嗰個地方既風土人情。

聽日11月11號,大家話要罷工,我知道香港真係有人真係會手停口停,即使佢係好支持個運動。所以先要籌備工會,喺佢哋背後做充足既配合。

籌備罷工其實需要好長既時間,因為工會需要組織同資金嚟到支援有需要既人,亦都係業界入面既代表去同勞方談判。

喺成個運動嚟睇,可持續性好重要,所以我哋先有需發展黃色經濟圈同埋組織大規模既罷工。仲有好重要既係罷工唔好講明罷幾耐,咁樣會被對家知道我哋既底牌,會失去咗談判籌碼

大家亦唔需怕工會導致有大台既出現,因為大台唔係問題,有冇人監察大台,防止大台亂嚟先係問題,當然我唔係叫人起大台。

喺成個社會發展入面,政府一路都係大台,點解會有呢場運動?其中一個原因就係我哋盡我哋既公民責任,去監察政府施政,所以促成咗呢場運動。

民主政體講緊既唔只係一人一票,更重要既係投票後既公民監察,防止政府喺度圍威喂,呢個同樣講緊議會選舉。

唔好成日係度悲觀論同失敗主義,路係人行既,未行過點知唔得。明知上前線會被捕,點解仲要上?係因為社會公義公義係唔可以當飯食,但係冇咗公義你連飯都冇得食,因為你會被人政治迫害,被黑警打死。

大家亦都唔好過度依賴外國幫手,你冇錢都會返工,唔通有手有腳去乞食拎綜緩。我哋要自己主動做嘢先至會有主導權同籌碼係手Bargaining power

仲有就係唔好再上網捉鬼,手足火魔法咪火魔法,請緊記一個概念係Justice war。話人哋係鬼嗰啲人,有冇發過夢,有冇見過啲魔法師生得幾高啊,我自己177cm,佢矮我大半個頭啊

大家夢中相見,煲底相認

自己推
多謝你呀巴打 有經濟困難留TG 幫到就幫
五大訴求缺一不可,得獨立調查有撚用
pish
我要攬炒
我唔洗,有心啦
辛苦你
只要五大訴求尚未達成 我都會繼續抗爭
手足
推!!
支持
我有一個願景........

勇武再分一班人出黎, 成立軍隊, 打走共產黨, 成立新政府
將來o既和理非, 係支持/反對新政府o既政策, 而唔係共產黨o既政府

有無人明白我o既意思.........
手足
煲底見
手足 煲底見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞