【仲謀風水】搞乜野?神秘台越黎越多所謂風水,但無樣係真!

555 回覆
88 Like 46 Dislike
咁大獲,希望其他師兄幫到你
用左個感覺點?
我都學緊野
試下唔用會點
風水本身相信都低層次 冇分別
啡色物品
想請教仲謀師傅,有關八字同紫微斗數互補問題

如果我從八字知道自己用神係木,忌神係土的話,落到去紫微命盤上面,可唔可以理解為大運或流年行到卯寅宮會較佳,辰戌丑未宮時較差?兩套算命系統其實可唔可以咁樣互補?
不同的,八字睇到的用在八字的時間上,因八字有八字的大運,流年。紫斗的大運流年用自己的睇法,嚴格上兩個系統是溝不埋的。
只係兩個系統算同一人,出的結果一樣,而大家著重點不同。
點先知自己有冇中
唔該師傅。可唔可以講多少少?我覺得八字好似可以令人更容易改變命運,例如我知自己用神同忌神係乜,就可以後天去特別著重用神而盡量避開忌神。但紫微就好似好簡單咁睇個盤已經可以話你知好多先天野,但就好難去好似八字咁後天特別注重某樣野去改變命運。例如我見到個紫微盤羊陀夾命加化忌,會好多麻煩,但就唔知可以點改變。師傅可否指點下
今年小弟有無野要注意
我見好多鳩up都話庚子年唔好,不過我就話唔好既唔代表個個都衰,人地話唔好,就當自己真係唔好,唔識自己執生既,就傻仔無運行,做人要積極,有危先有機,呢d講咗好多次,講到口都臭。

鼠年有流行性病毒散播,咁又點?係咪個個死晒唔洗做?有邊年無病架?年年都有啦,咁係咪個個都關事先。成日夠話有蛇陣啦,d吹水唔洗本,信佢地一成都雙目失明啦。我由最開始己經講過N次,蛇陣係無既,風水上無呢d野,唔好迷信。

庚子年唔好既繼續唔好,政府話經濟會轉差,但我話你知今年恆指有機會破頂,創歷史高位。升到你唔信既時候,就會插到你阿媽都唔認得。

樓價回小小,但又係好多人買唔起,你想佢跌難過中6合彩。與其信吹水佬鳩估,不如認真計劃來年點樣生存同搵錢好過。
今年會溝返條女。係點樣既就好難講,感情有時好開心,有時係會心煩。但叫你戴既野照樣要戴,無左會好唔掂。
你既睇法係無錯既,紫微斗數係好清楚可以睇出好多野,運程起伏既變化,發生一d具體既事,內心既想法等等都睇到。但改善既放心唔係無,但無傳過出黎。所以只有用八字既方法去化解,八字相對更難掌握,就算知道化解方法,都唔係個個用得到,亦會有不同時用不同方法。但總叫做有得搞,係睇識唔識咁解。
唔該師傅。咁即係要學紫微應該先學八字?但如果學左八字,已經夠用,咁仲使學紫微?學術數其實都係想幫自己再去幫人,如果紫微體系入面啲改善方法係唔傳出嚟,咁點解仲有咁多人去學,由宋元傳到而定都未斷?希望師傅可以指點下
現在人學紫微斗數,係用現代人既命去計,無古例可參考,主要係無當時曆法,根本無得玩。而家學紫微,只學到星斗,亦都學唔到「數」。更唔好講學到「解法」。
學到夠用已經好巴閉,唔係計好多自學自創,根本錯到離譜既都當正自己大師。真正可以睇到發生咩事,知到幾時發生,已經係學得好叻。要學全晒,就真係未必有機會。
學八字好難,好難遇到好師父肯講。好多好細既野根本唔會留意,亦好難具體講出黎,心情好會講多d,如自己睇書學既,已經不在我所講既範疇之內。
上面咪有人答咗你囉
有冇人 遺留左冇睇八字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞