【突發】攬炒團隊建立 200年黎首見嘅 英國「跨黨派國會香港小組」!

2601 回覆
6607 Like 9 Dislike
【突發】攬炒團隊建立 200年黎首見 英國「跨黨派國會香港小組」!

謹此 宣布:

攬炒團隊成功建立 英國「跨黨派國會香港小組」!

喺英國國會,有唔同跨黨派小組(All-Party Parliamentary Group)促進議員不分黨派背景,為唔同議題、國家發聲。

諷刺嘅係,香港開埠200年黎,英國國會都只有 「跨黨派中國小組」,而「跨黨派香港小組」。

為咗打破困局,攬炒團隊決定由零開始,逐步穿針引線,面對面遊說上下議院成立「跨黨派香港小組」。

經過多月努力,「跨黨派香港小組」終於喺5/11開花結果,正式運作!

開幕嗰日,更有 攬炒團隊成員出席發言

我地有幸成功遊說到Green Party 前主席Baroness Bennett現任Lib-Dem Party 黨鞭Alistair Carmichael 同步擔任香港小組主席

小組秘書處 就會以早前 攬炒團隊眾籌所得嘅部分資源為基礎運作。換言之,當日有份眾籌嘅香港人都有份促成依件事!

值得一提同感激嘅係,831由攬炒團隊秘密運入香港食催淚彈、水炮嘅Bob Seely MP ,除咗出力撰寫幾日前公布嘅《外交事務委員會報告》,今次更二話不說加入香港小組

我地希望今次會係 確立香港國際地位嘅其中一個里程碑,逐步增加香港喺英國制度內外嘅話語權,同其他國家平起平坐

當大家聚焦美國戰線,我地喺英國、歐盟等國際戰線都會繼續默默耕耘,促成全球圍堵中国,重光香港。

係,放眼全局,今次只係另一小步重光香港,但係所有大事都係靠人一步一步行出黎

註:特別感謝Hong Kong Watch NGO協助部分遊說工作

光復香港 時代革命
寧化飛灰 不作浮塵
寧鳴而死 不默而生
pp
Push
推左再睇
push
推 撐攬炒

光復香港
時代革命
攬炒巴
攬炒巴上水報平安
推先
Push
Tui左再睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞