[工程撚圍爐]香港共享的士點解會搞唔起?

132 回覆
9 Like 4 Dislike
http://www.hopsee.me/index-zh.html
摩牙巴打講詳細啲
Exactly
重點: uber pool 車費平過普通uber 40%

uber pool就係司機車緊一個客由a點去b點,然後你既上車地點係a同b中間,就會車埋你,順路車你去終點或者係附近位置放低你。

對司機黎講有時比較正既係,uberpool會經常提供沿途上車但又有同樣終點站想去既乘客比你。所以接1單job就等如接左1.6單job。

另外司機可以唔一定車到你去終點,而係可以車到你終點附近就算。
呢d app唔難寫...
根本世界各地一早有,係香港仲係成個第三世界咁
出過國既都知香港科技仲停留係智能手機啱啱掘起既年代
你無睇d bitcoin post ,香港人仲係留戀90年代的支付科技
aggger
想問呢個喺A同B點中間上車嘅新客

如果個新客係喺 接咗第一個客之後先提出Ride request
咁個system會唔會俾呢個新客上
(姐係dynamic ridesharing)
身為乘客既我呢層就真係唔知
你當好似deliveroo咁一單送兩件咁掛
要做到dynamic我估都做到既,但係複雜好多
香港實在太細, 道路網又完善
的士對比其他先進國家真係唔貴
仲有短加長減呢樣野, 你係香港真係好難搭超過400蚊的士
我由香港東邊屯門搭去最西邊既西貢都唔洗3百蚊
如果過海就差不多250-300
Lyft 已經做緊 dynamic ridesharing, 好似貪食蛇咁
貪食蛇我估你係講梗Static ridesharing. 完成咗一個ridesharing trip先會去接下一單
香港做D咩只係騙局黎架姐
而政府為左搞SMART CITY呢樣野想打飛機先會做呢D低能野
共享XX呢個IDEA從根本上而經不可行
因為任何地方既淨車流都係市中心入架啦
D車入哂去邊個渣番出黎?
等班友收工先?
咁咪仲解決唔到塞車呢個問題
我阿哥做運輸署的
共享單車未搞佢地已經估到,但身居高位班大佬全部都無SENSE先肯搞
估計應該收左唔少錢
而家呢個概念已經叫奶左野和呢排又無水候
肯定搞唔成的
其實呢D吹水PROJECT一年聽唔少既
香港管錢班人係為左穩定個市埸氣氛先會批錢出黎"投資"香港架姐
咪當佢地真係傻既先得架
https://unwire.hk/2019/11/30/robotaxi-guangzhou/life-tech/auto/

巴打睇埋呢單新聞再諗下, L4 RoboTaxi 已出
推俾高質巴
以為D咩新聞,東京奧運都話搞自動駕駛巴士啦
呢樣野根本就係ML+GEOINFORMATRIC黎
已經超越左共享呢樣野啦
只要去EDX聽下咩叫ML
你就知呢個又係另一個騙局黎
從根本上已經係同ML呢樣野有矛盾
不過如果佢成功既話,所有專科都可以比AI取代了
而家D人真係一言不合就拎AI出黎
比個問題你,你可以點比一個DATA BASE去TRAIN電腦唔炒車呢件事?
我做鍵盤戰士就叻,講真問我,我識條L咩
不過,想唔炒車 ,最快就係learn from炒車,炒得越多,學得越快。
推俾高質巴
你咪答岩左LO,你而家去邊到搵一條路收集DATUM係架架車都炒車架先?
要炒車多過唔炒車都難啦
仲要炒得愈多愈好?
你都諗到既野仲唔係騙局黎?
可能係大陸玩人體實驗拎左幾千萬人去玩啦
好似2戰日本係東北做人體實驗咁
係香港你做得到呢D野咩?
Simulation代替現實去模擬炒車,就好似整隻現實場景既GTA咁樣
咁樣會否可行啲

利申:layman
btw, Thx 高質巴
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞