有消防救護投訴啲黑警想玩9佢哋

259 回覆
1706 Like 8 Dislike
請廣傳

有關消防救護車輛佩戴安全帶須知
務請各位必讀
- 消防救護車輛不受相關法例規限

事源:
4/11 因為救護車司機喺大老山公路做TA,去到威爾斯交完病人返救護車,之後兩隻警察過去逗救護車司機,話佢冇帶安全帶,會出傳票控告佢。事後局長收到新界南交通部嘅幫辦打去救護站,話件事係誤會,唔會有傳票,唔會落charge。

恐嚇落charge 真正原因:
警察群組內部瘋傳:(大家知道以後點做)
今朝新界南E&C做case比白車佬玩,個傷者一上車,伙計都未上車做野,傷者l/D都未比番傷者,白車佬就關門開車走,攪D伙計,D伙計見佢地無戴安全帶咪入287告佢

以正視聽:
司機或乘客冇帶安全帶,係根據Cap374F (道路交通《安全裝備》規例)管制。消防處早已取得DoJ advice:警車、消防車及救護車乃不受Cap 374F 規管嘅車輛,不論係司機定乘客,都唔會違反Cap374F。

至於常務訓令入邊規管帶安全帶喺第23章,入邊車輛主管可以自行決定所以冇問題。

總結:消防救護車輛無論司機或者乘客都不受相關法例約束是否佩戴安全帶。

消防救護做嘢唔使你教!
要搞我哋唔該讀熟啲法律先!

要指出係個警署警長同警長上嚟醫院玩嘢。同埋若果司機位唔戴安全帶係會全程發出聲響。個病人可以做証我哋有戴安全帶。竟然明目張膽妨礙司法公正。各消防伙計請去ICAC投訴,公職人員行為不當或者佢已經有文件寫咗,就防止賄賂條例9(3)。我哋執行緊職務,著住制服嘅紀律部隊都已經被警察屈,可想而知,普通巿民嘅情況如何。
推 支持
警曱甴
up
甴近平
曱甴警,曱甴平
警甴
垃圾警犬收咁高人工都咁冇紀律
黑警真係唔識法例㗎喎
幾時捉埋衝紅燈嘅消防救護車啊
警甴恐怖組織
救護加油
下次有狗受重傷要上白車..咪成車救護全程坐定定扣好安帶..到醫院停定架車先治理隻狗囉
關注下
警甴咪當自己法律
明明袋底泥不如
班垃圾識閪執法咩
京都念慈奄都話係危險藥物
唔夠人講就阻差辦工同襲警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞