[SQEX] Square Enix 綜合討論區(2) FF7 Remake / Marvel's Avengers

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
玩咗一半,不得不講分part真係完美決定,不愧我一直堅定不移咁支持佢呢個決定
可唔可講下點解?
好簡單,如果佢用一隻game出晒的話,基本上啫係要套返原版流程入去,而原版去到教堂愛麗斯個part快少少嘅話個零兩個鐘都做到,亦即係需要cut走晒第3章同Tifa觀光,第4章Jessie,大幅縮短567章同埋第8章Aerith屋頂漫步等等嘅劇情

所以一集出晒係一個相當理性嘅講法,而接觸過呢堆新劇情的我是不能接受的
後面瘋狂睇片睇得出好重手
樓主咁曲,我睇唔明
係唔係即係強化咗米德加嘅detail劇情
同埋加強埋Tifa同姐匙嘅戲份?

講真,明明以前係Aerith人氣最高
最近呢兩年就變哂Tifa我婆
其實應該都仲係Aerith人氣高啲
死咗就超越唔到,好似係
今次可能唔駛死 Tifa有機超越
不過性格上Aerith係吸引啲
炒到咁,等入game pass先玩算
巴打係咪冇玩

簡單講就係今集多咗好多主角同其他角色嘅戲份,而呢堆劇情都係好撚有feel, 要cut走晒呢堆劇情換一集出晒全篇的話係相當冇癮,當你試過第8章同Aerith 屋頂散步之後就返不到轉頭了
受疫情影響,英國上週ff7實體銷量得ff15同期一半,應該好多人轉買digital or未買
可能經過完FF15 啲人怕又食屎
玩完今集就會明 無可能一集做曬
禾唔買住,等下part有消息先
D cutsense 堅正, 睇完更投入故事
玩會玩,但日屌夜屌一出就SE真香呢個行為我過唔到自己

都係等無咁多人講先玩
下part啱啱先開始正式整,不過前期工作一早做緊,我鳩估今年會有消息,2022出得
野村有保證嘅

但喺FF15呢個史上最大黑歷史陰影底下嘅下一作,投鼠忌器好正常

SE就係狼來了入面個細路
其實隻game可以抽秤嘅位都有唔少嘅,不過三條女嘅威力太強,強到有少少媚宅嘅感覺,簡直係不能拒絕
第9章簡直係巔峰
另外就對佢魔改劇情有啲保留咁
其他地方都合格有餘無咩特別話唔好
其實隻game整體我自己覺得真係唔錯 味去到神作level但絕對係好game
足本cv 打鬥夠動作又不失jrpg戰略 有少量探索 主支線之間有d聯繫 主線除左最尾基本上跟住原作再強化
真係無咩可以彈
加埋佢宜家想改寫新FF7其實一邊可以比新鮮感舊玩家一邊吸納新玩家
只係近年既FF系列太柒 個個先驚佢改得差姐我就暫時都對佢有信心

不過真係好心要執過下d貼圖 d遠景真係睇死人
佢個80gb去哂CG同神羅總部 由入神羅總部打後到最尾真係靚到0死角咁濟完全無崩
神羅總部真係加曬分
去到尾啲CG打鬥
下期fami通有淺野team特集

打左5晚先打到Tifa去左古留根尾度做雞
神羅個展覽館同地下啲車Display靚到我真係慢慢睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞