[SQEX] Square Enix 綜合討論區(2) FF7 Remake / Marvel's Avengers

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
一樣,睇下想唔想要實體
『全FF大投票』ランキングまとめ #全FF
https://www.famitsu.com/news/202002/29193708.html

好きな作品
1位 FFX
2位 FFVII
3位 FFVI

好きな音楽
1位 ザナルカンドにて『FFX』
2位 ビッグブリッヂの死闘『FFV』
3位 Eyes On Me『FFVIII』

好きなキャラ
1位 クラウド『FFVII』
2位 ユウナ『FFX』
3位 エアリス『FFVII』

Tina得17位
Romancing saga 3 remaster 中咗bug
攪到貿易戰完唔到
『FF7リメイク』体験版配信開始!
好似重未有畫面流出,可能d人都返緊工
皇恩浩蕩 好感動
pipi竟然第4
正常啦,FF9好多fans的
最唔gur squall低過noctis
比比剩係個造型都殺哂啦
Nani?
畫面真係好靚
光速歸家中
魔晄爐入面好細緻好靚
正 有demo
啱啱打完蝎子,比想像中過癮同難玩
冇諗過玩FF會有唔好貪刀既一日

簡單鳩噏

畫面方面基本上冇咩好講,本身se就相當拿手,比較欣賞嘅地方係多real-time冇transition,就好似一開波招牌式係架火車度跳落黎,之後影住個靚仔樣再一個鏡頭順住轉去頭後面直接開波咁

另外綜合埋trailer黎睇,環境嘅用色都幾突出,啲場景質感唔錯,啱我呢啲味精友,而最重要嘅係jessie好撚正,my waifu

而戰鬥方面,一如以前所講,戰鬥系統係由以前整kh2個位仁兄負責,略略都見到啲影子係度,好似基本由一個正方制㩒到尾變重攻擊,打晒成套扣得最多血,而當然咁打只適用於清廢卒同略嫌單調,所以好似打狗咁,用反擊或者魔法打到stagger再出技ko自然過癮好多,不過打boss方面真係有啲唔知點防守,尤其轉用barret,基本上係企係度硬食,當然好大機會係我本身屎

而玩完demo更加感受到tactical mode係幾好嘅設計黎,因為有時戰鬥場口都幾撚亂下,真係吊頸都抖下氣,不過諗深一層呢個mode同轉shortcut咪啫係以前ff active同passive嘅變種版??

另外有樣野要講就係今集應該幾著重武器系統,雖然demo得一把同一兩招技,但其實每把武器有各自對應嘅skills tree, 所以可以得閒轉武器用or一把架生打到尾

有個地方要屌就一撚定係個鏡頭,對我黎講鏡頭距離較到3係一個must,一開波鏡頭太近又要轉黎轉去頭都暈,而戰鬥途中遮住自己呢啲更加唔使講,簡直係se通病,另外我想講barret日文配音如果收斂啲啲咁多多就好,相反cloud就真係唔錯,襯返佢一開波個種asshole嘅性格

個人評分:8.5/10,本身想畀9,但野村啲野一日唔開出黎見我都唔知咩料
Normal都唔易玩
玩完demo

只可以講同樣由回合制轉去動作制

隔離廠隻p5s做得好太多
個boss除左後期招激光之外全部都唔識避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞