人生最後悔,就係為香港人企過岀來

539 回覆
2682 Like 73 Dislike
時窮節乃現,一一垂丹青。

需要好無力,但要知道革命永遠係靠少數帶動。
我都係睇完個post就覺得好灰
自己79日訓街原來係無意義架

呢d講法真係on79
邊個同你講瞓79日就有民主?
有用就做,無用但有意義就唔撚做
咁79日前你幫香港做過乜?

瞓完無用你執到啦
你地最睇唔起既強國唔係無用咁簡單,係會無命,會陷家產
但人地仍然前仆後繼爭取公義

瞓嗰幾日街,麻煩唔好講到自己去打哥斯拉咁撚大
呢d係溫室小花所為

支持
成撚日拎佔過中嚟打飛機
屌 訓完79日就爭取到 咁中共就收得皮啦

得罪講句 咁樣講真係好撚on9
你出嚟幫手 係型 係威 係有份出力
但其實真係冇資格屌其他人冇出嚟幫手果d乜乜77
大佬 唔撚係個個都好似你咁勇猛咖嘛
你係威
但你冇理由自願出完嚟之後屌9人地冇份仲係到呻後悔咖
老老實實 咁撚後悔當初就唔好撚出嚟啦
失敗左就係到怨其他人
凡事都咁撚易成功嘅話 香港都有700萬個誠哥啦
樓主早日康復
算把啦 我可以講香港支持民主自由反共嘅人肯定只佔少數 走啦你 香港永遠唔會有你諗嘅理想
時窮節乃現,一一垂丹青。

需要好無力,但要知道革命永遠係靠少數帶動。

一廂情願
睇到喊咗... ...巴打
其實令港人心淡都係上面嘅成功嘅一部份,趕走,溝淡本地人,咁到時大家同聲同氣咯,咪想點都得囉
大力支持林鄭 所有後生入中資做野
講到尾班人心深處都係左膠黎
咁你走喇,唔洗返黎喇
今日連登咁多個POST係到屌人支持曾
仲要話咩:抵香港人無民主:云云

分黨立派,不對事只對人叫民主?
你做既野,你支持既人就係民主
人地做既野,人地支持既人就唔叫民主?

真係荒謬,中意支持邊個都要俾你屌
真心唔知你班人做咩看得自己那麼高
Agree
一日比一日後悔
見到班撚樣投犯民個刻就已經冇左希望
今次仲要班人幫埋財爺含
前幾日睇完中醫,又俾左成千蚊藥金
雨革果陣條腰食完一棍,之後盤骨移位,三年都未好
真係好痛,但我真係好驕傲我為呢個地方努力過,
我由日日想走,去到唔要外國offer留係度,
我真係好鐘意香港

但你班香港人係咪痴左線?撐林鄭仆街死好合理
但撐薯片?你班人係咪癲撚左啊?
lesser evil要歡呼嘅咩?lesser evil要衝去握手嘅咩?
你班人根本無當人係evil,直情做人地fans
最好笑係尋晚見到羅冠聰個白票聲明,
屌,我都唔鐘意佢,但佢真係有道理喎,
唔撚守住原則,做咩野反對派?做咩野民主派?

跟住我望下啲留言,民主=民意又講得岀,
民意重要過原則又講得岀,最痴線係話
民主精神係少數服從多數

真係扺你班香港人無民主
質素差,邏輯差,連鬥志都無
有得安居樂業就唔撚洗民主了
義士入獄?學童自殺?唔撚理了

我已經為你班冚家産浪費左人生黃金嘅三年
身體受傷,算。我當交學費
但我唔想個心都再受傷

祝你班薯粉呢世無民主,仆街死
我決定申請返去外國,香港你地慢慢玩

講咁多 咪又係走
就係睇到咁先去外國
對香港無感情
Btw
加油 bro
屌岩啊
林鄭係滾水煮蛙
一當選成班平時無理政治既人都會出來圍威圍 羊群效應
lesser evil 當選雖然係溫水煮蛙
但係驚在班蛙都根本矇性性
俾人賣撚左都要幫人數錢
白票係唔會阻住到邊個當選
但咁既貨色 點揀得落手啊
不如等佢認受性低啦
我本不是江淹,昨夜卻發了一個跟他的夢很相似的夢。我醒來,眼一陣已成習慣的刺痛,閃靈一般的快鏡沒有重播,現實卻成了夢的真實寫照。

有人問我,現在是不是不寫了,我說,我確實是擱了筆,快將兩個月。這兩個月的沙漏的樽頸,是闊的,其實這半年多以來,也一樣。有些人來邀稿,我也完全拿不出隻言片語去交差,而這在過去不過有如例行公事,小菜一碟。

過去我動筆,總是因為不吐不快。看着一些愚昧的論調就反擊,碰着燙手的熔爐就圍上去,日以繼夜。如今我擺着一副千帆並舉的模樣,不再有空去感到鯁骨在喉,安於庸碌,自然也就難在工於字,敏於心。看着新聞播着荒唐的事態發展,《城市論壇》群魔亂舞,一哥是不是班長,七警落不落網,六四邪壇乜乜乜,連半句話也不想說。人的靈氣一消散,整個人就已經不是一個人,無以為繼。失去大學生活的悠閒,又提不起勁繼往開來的嬉笑怒罵,他必就不再是那原本的那個他,也不再是有意思的他。

雨傘革命已經過了七個月有多,回憶那段時間的自己,我的心情無疑是欷歔的。我想到我孜孜不倦的產出,在鍵盤上啪啪疾書的矯健,起着一股異樣的積極,我就心酸。我確實是遭到那麼一次慘敗挫傷了。一道陰影壓下來,甚麼雨傘符號,甚麼黃的藍的,硝煙飄遠,只剩一堆後佔領時代的書刊研究座談會,其他一件也不留。即使退聯風風火火,學界傳統勢力受到挑戰,警權也正在膨脹,體制也正在腐爛,一種癘毒無邊肆虐。我看着,或不看着,這殘破的社會,仍然是教人心灰意冷的。

在創傷後遺症的折磨之中,暖烘而陌生的寄託也找了上門。順理成章的,我沒有想要復原的動力。那由我一手樹立的維生方式,終究綑綁了我,繚成了一圈人在江湖,身不由己。我有時覺得我該從這作繭自縛中掙脫,像那些抛卻實務環遊世界的人一樣尋覓所謂夢想,但我並沒有那種坐言起行的膽力,也不是連文從字順都做不到卻是大受歡迎的鄺俊宇孤泣。況且工作這寄託於旁人而言,又是比關心社會踏實的——至少它令我少談了有傷和氣的政治,又很能生財,我也就將就了。到底畢了業後的人生,已經不再是舊時那些以月以年作起跳的段落。

這半年來我偶爾也是會經過旺角,或是以旺角為目的地的。最俗的桃花依舊,人物全非,只能說我應了。我不知道曾經跟我轟烈一場的人,此刻是否跟我同樣心有餘悸,我只感覺我自行遺失,連碎了一地那種俐落的崩解也不復見。

https://gnimmm.com/2015/05/05/ptsd/
認真
係香港玩要有兩個護照先得
一個post引晒班維穩打手上水

香港人仲成日笑人地咩外國環保撚on9
人地至少有信念過你班廢柴先
你蠢就唔好係度賴人啦

雨革根本白痴仔先去
岩呀
個日胡官夠票入閘,
個個黃屍係度屌哂鬼話咁樣做即係助攻淋病做特首,
對班黃屍黎講,
總之唔岩心水既個個都係鬼,
完全漠視每個人都有被選舉權既權利
最好笑係自己選舉權被剝奪左唔去理,
反而係自己無票既情況下屌人唔支持薯片

講到尾,港豬根本唔識,亦唔會理咩係民主精神,只係要個結果如我所願,否則企我對面既全部都係鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞