人生最後悔,就係為香港人企過岀來

539 回覆
2682 Like 73 Dislike
由殖民時代至宜家,民主從來都係冇呢一回事,只有響往再進一步發展嘅發達社會先配得上「爭取民主」嘅思想

香港人從來只係追求民粹主義下嘅獨裁統治,只要能夠滿足生活上嘅要求就已經足矣

我睇唔透究竟香港所謂追求的「民主」係啲乜

我只係一個對社會了解好表面嘅大專生
由朋友影響去七一上街,以至到雨傘行下聽下人9up下,逐漸慢慢了解整個社會發展
明白到鳩叫民主係冇用,但現實大部分人都放棄自己最初嘅原則,走去含薯片條撚
我希望香港人可以返翻去起點,諗翻究竟乜嘢先係「民主」
千祈唔好返黎呀 去到外國記得投票投埋我個份
第一日最恐怖果陣係度 果下真係嚇到瀨屎
成班差佬full gear 又拎住歲槍係面前步操經過

但之後就冇再去
由殖民時代至宜家,民主從來都係冇呢一回事,只有響往再進一步發展嘅發達社會先配得上「爭取民主」嘅思想

香港人從來只係追求民粹主義下嘅獨裁統治,只要能夠滿足生活上嘅要求就已經足矣

我睇唔透究竟香港所謂追求的「民主」係啲乜

我只係一個對社會了解好表面嘅大專生
由朋友影響去七一上街,以至到雨傘行下聽下人9up下,逐漸慢慢了解整個社會發展
明白到鳩叫民主係冇用,但現實大部分人都放棄自己最初嘅原則,走去含薯片條撚
我希望香港人可以返翻去起點,諗翻究竟乜嘢先係「民主」

共勉之

Any肥就算最後會仆街我都係會留到最後,會走既就會去我唔會笑佢鬧佢
push
走到嘅話早走早著 根本冇得救
一定無得救,衷心祝福你樓主
到第二個地方尋覓到真民主
算鳩數la,毒果撐邊個班港豬咪撐邊個
只要唔喺689/689 2.0,23條同831就冇問題
成日有人話如果當初831通過咗,曾俊華就入唔到閘,但喺明明曾俊華都話要831
建制300+
要民主 又要曾俊華 一個講到明支持831 23條既人 仲話呢啲就係民意
唉屌不如林鄭做好過 反而有機會激發更多反對聲音
反正都係死路一條
pish
都話港豬唔撚配有民主
同支那一樣有劣根性 唔同品種咁解
民主唔係少數服從多數咁係咩
樓主唔好以為自己做過少少嘢就懶係偉大咁啦
香港已死
平時屋企食下花生睇新聞行公園又一日
請受小弟一拜
民主唔係少數服從多數咁係咩
樓主唔好以為自己做過少少嘢就懶係偉大咁啦

agger
曾經俾拉番差館表示同意
一向都話哂鳩氣 成班懶係有思想,受朋友影響先,睇完facebook 19文先出去hea坐下順手溝埋女ig打下卡咁炸ma,你估真係同你講民主咩,仲搵仲博
一向都話哂鳩氣 成班懶係有思想,受朋友影響先,睇完facebook 19文先出去hea坐下順手溝埋女ig打下卡咁炸ma,你估真係同你講民主咩,仲搵
自從9月立法會選舉之後,已經覺得香港人無得救。D人話人大左為左自己屋但無得揀,為左生活,無得揀。呢d班人,得罪講句真係好自私。唔通你地想個仔大個左之後生活係咁既香港咩?義士出黎抗爭,無錯,係為自己應有既權益而企出黎,但係佢地都有屋企人,點解佢地要冒住比人打,比人拉而企出黎呀,就係為左拯救佢地既屋企人,為左個仔大個左之後唔會生活係一個咁既香港呀!你班仆街,做港豬,算。政治冷感,算。撐薯片佬,都算。但係你地竟然屌9一班為左未來既香港而奮鬥既人?你地食屎啦!
[pish[/u]
支持香港生淋病
前幾日睇完中醫,又俾左成千蚊藥金
雨革果陣條腰食完一棍,之後盤骨移位,三年都未好
真係好痛,但我真係好驕傲我為呢個地方努力過,
我由日日想走,去到唔要外國offer留係度,
我真係好鐘意香港

但你班香港人係咪痴左線?撐林鄭仆街死好合理
但撐薯片?你班人係咪癲撚左啊?
lesser evil要歡呼嘅咩?lesser evil要衝去握手嘅咩?
你班人根本無當人係evil,直情做人地fans
最好笑係尋晚見到羅冠聰個白票聲明,
屌,我都唔鐘意佢,但佢真係有道理喎,
唔撚守住原則,做咩野反對派?做咩野民主派?

跟住我望下啲留言,民主=民意又講得岀,
民意重要過原則又講得岀,最痴線係話
民主精神係少數服從多數

真係扺你班香港人無民主
質素差,邏輯差,連鬥志都無
有得安居樂業就唔撚洗民主了
義士入獄?學童自殺?唔撚理了

我已經為你班冚家産浪費左人生黃金嘅三年
身體受傷,算。我當交學費
但我唔想個心都再受傷

祝你班薯粉呢世無民主,仆街死
我決定申請返去外國,香港你地慢慢玩

唉,眼見宜家啲人連人地政綱都唔撚睇就尻沖去支持支持,好似當年中國文化大革命禁。仲有,當年佔中個班人口口聲聲話要真普選,最後呢?乜撚都唔記得。
屌,香港抵冇民主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞