10/11 和平紀念日 有嘢要處理

50 回覆
30 Like 0 Dislike
和平紀念日(國殤紀念日)
紀念一戰 二戰(包括香港保衛戰) 捐軀者同罹難者

香港保衛戰有份打既包括
英國 加拿大 英屬印度 尼泊爾(啹喀兵) 華籍英兵
另外Wiki寫中華民國有份做情報協助同撤退支援
當時中共未立國 基本上係唔關佢事

但紀念日嘅儀式竟然係奏中共國歌 掛中共國旗同抽氣扇旗
點都係奏God Save the Queen 掛上面幾個國家枝旗合理啲呀?

https://www.facebook.com/198579016887231/posts/2583147535097022?sfns=mo

https://thestandnews.com/society/%E5%9C%96%E8%BC%AF-%E5%92%8C%E5%B9%B3%E7%B4%80%E5%BF%B5%E6%97%A5-%E8%BF%8E%E6%8E%A5%E7%AC%AC%E4%B8%80%E6%AC%A1%E4%B8%96%E7%95%8C%E5%A4%A7%E6%88%B0%E7%B5%90%E6%9D%9F-100-%E5%91%A8%E5%B9%B4/

睇返呢幾年都係咁 唔係今年先轉
但我就翻查唔到幾時開始轉咗咁做
我諗都係97開始?

嗰日應該會有好多手足去
如果奏國歌有行動好似唔尊重個儀式
咩都唔做唔理條氣又唔順
可以點搞

搵到嘅相關組織有
香港退伍軍人聯會 (主辦)
The Royal British Legion
另外每年都會派英國外交官去

有冇文筆好嘅手足可以去信表達下意見
留意返

服飾標準 DRESS CODE
軍人:禮服/軍裝及勳章 Servicemen and women
– Ceremonial or Full Service Dress with medals
平民:西裝、領呔及勳章/女士等同服裝 Civilian
– Suit & tie with medals for men and equivalent for ladies

呢個係一個莊嚴嘅儀式/場合
如果大家去嘅話最好就畀返少少尊重
記住我哋係去到悼念 唔係表達政治訴求
唔好嗌口號騎劫咗成件事
幫手推
應該係妥協嚟 唔奏中国國歌驚中共小氣下年唔俾搞

不過都支持寫信去表達下
中国國旗同國歌真係對班英魂嘅侮辱嚟
對班戰死嘅中華民國軍魂都係咁話 何況係英軍同英聯邦嘅士兵
甴近平 推
甴近平 再推
之前講過,轉身低頭
推呢個
tui
push ar
大家都去買返個poppy戴啦!
星期日都要去,播匪歌就背對可以啦!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞