[同熱氣球玩遊戲]福岡 長崎 大分 佐賀 有咩好玩(10)

569 回覆
5 Like 5 Dislike
下個星期去7日6夜
全程都係住博多
Day 1 晏畫落機去天神 / 運河城行下
Day 2 博多-->門司港-->下關(唐戶市場)-->小倉-->博多
Day 3 博多-->九重夢大橋-->由布院-->博多
Day 4
Day 5 博多-->柳川-->太宰府-->博多
Day 6 博多-->相島-->博多
Day 7 食完早餐就去機場

想問下如果買3day 北九州 jr pass 係day2 - 4用既話
day 4 可以去邊?睇過別府 佐賀都唔大興趣 長崎上次去過…
豪斯登堡或者阿蘇值唔值得去?

同埋用北九州jr pass 係咪唔可以由博多搭去小倉?(上網睇係計山陽新幹線 計西日本?)
係咪要搭特急ソニック・大分行去小倉?

仲有想問下12月去相島 d貓會唔會入哂屋唔出黎?
唔該哂大家
博多小倉,如果只係有北九州pass
最快,只可以坐特急
睇乘換apps, 約50分鐘就必定啱

十幾分鐘新幹線,諗都唔使諗
除非你手上有西日本 jr west pass
信得過,但建議早啲訂多啲選擇
上次去先住完😎
未買過呢個價錢嘅特急車飛
喺博多站頭買小倉來回飛同上JR九州網分開買兩段價錢一樣三千円落樓

你買左指定席?ソニック1800係已經包左運賃 特急料金

咁短距誰1800羊差唔多啦
我坐過新大阪>京都 東海道新幹線 自由席都係1400羊咁上下
fyi 即搵即買單程又得
新幹線咁平既
都係要早d一兩日book定?
自由席、即買即上
のぞみ、みずほ、さくら、ひかり、こだま任揀
全部都停小倉, 乘車時間都一樣係~20分鐘
指定席會唔會貴d或者沒位?
新幹線自由席大Q把位

同埋20分鐘車程黎講2000羊絕對唔叫得上係平
差唔多時間距離既東海道新幹線 新大阪›京都都係1440円

我都唔知點解博多小倉呢段會咁貴
搭巴士都1500咁2000 廿分鐘都平既
咁不如買張JR九州鐵路周遊券(福岡廣域版)都係3060円,同搭sonic列車來回博多至小倉差不多價錢,仲可以用兩日添
想問下如果我會去小倉、門司港同埋由布院
其他時間都係唔洗搭貴既長途JR
係咪都可以買依張JR九州鐵路周遊券(福岡廣域版)?
我見佢可以搭特急由布 只係唔可以搭由布院之森
同埋依張係咪都可以係依兩架特急到劃位?
唔該巴打
岩岩睇左原來無得劃位
想問下搭自由席會唔會好大機會上唔到車 / 無位坐?唔該
張飛去唔到由布院,因為只可以用嚮福岡縣境內

https://www.jrkyushu.co.jp/sp/chinese/widepass/info/
thx巴, 不過我去4日3夜,頭尾兩日都係博多站hea, 一日去天神hea, 真係一日多出來咪去遠小小。
唔好浪費兩日係博多喇,個Hakata City一日已經夠晒
安排是但一日去天神果邊好過啦
行街買嘢購物團
多出果日咪去埋outlet囉
沒呀博多個兩日係落機上機
諗過但驚佢沒野行,出返來又要搵地方去
如果1點半先去到糸島牡蠣小屋
會唔會無哂海鮮?
想朝早去夫妻岩先

Thx
同埋星期日去
有冇人推薦九州最好食拉麵/沾麵 太多間揀 揀唔落手
標準連登仔答案:唔去一雙唔好話去過福岡

但係落熊本黑亭唔同style喎
所以都係點知閣下想食咩?醬油就要返東京
熊本黑亭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞