[同熱氣球玩遊戲]福岡 長崎 大分 佐賀 有咩好玩(10)

569 回覆
5 Like 5 Dislike
傳說當地人係唔去屋台,又貴又唔好食
佐世保
lunch or dinner ?
有冇邊間餐廳推介 for 獨遊?
幫手做北極海洋研究

12月中,門司(係門司唔係門司港)落船3日2夜時間放假玩

可以返門司船度瞓,亦想浸溫泉

1. 1700落船只可以食晚飯,有冇好介紹?
2. 門司港、下關之外有冇其他活動?
3. 喺小倉半日算,門司1700開船走人

仲煩緊搵溫泉旅館定返船瞓
求介紹
有少少budget想住溫泉旅館可以搭特急落別府,咁上下車程入福岡市內反而冇乜溫泉好浸
食飯⋯⋯有平有貴喎,過小倉都多啲選擇

雖然論風景係山口靚啲
山口無車牌
都係,去元乃隅鳥居要搭的士,所以仲未去
一係就落別府兜個圈

如果燒雞串啱食,大分有一間好似係加拿大人開
去一星期淨係留福岡會唔會好浪費?
諗住去行下美術館 去下相島同能古島
行下運河城 商店街嗰啲
再周圍去下啲寺廟
食下野 行下咁

有無啲必去必食既介紹下
太多po 追到好攰
太趕book唔到温泉酒店
仲有邊到有得浸?
同埋紋哂身驚俾人趕走
12月中會去福岡 大家有冇經驗12月中去到個天氣係點 分享一下

行程:
第一日: 福岡市內 宿福岡
第二日: 市內遊。個個都去唐津 但係唔係真係需要呢? 宿福岡 可介紹一
第三日: 長崎 軍艦(希望上到去) 和平公園 原爆資料館 雲仙 宿長崎
第四日: 豪斯登堡 (一日夠玩?)宿佐賀
第五日: 佐賀(女友話想去 但我完全唔知有乜野睇)宿福岡
第六日: 由布院 宿溫泉旅館(求推薦)
第七日: 別府睇地獄 宿福岡

有冇d推薦既酒店? 另外佐賀值得去?

麻煩幫手俾意見!
一月中打算獨遊去福岡 咩都未買 諗住去5日

Day1 落機行下街食下屋台 宿福岡
Day2 報一日遊去高千峽 宿熊本
Day3 未諗 有諗過去由布院 想住溫泉旅館但仲未check一個人可唔可以住
Day4 福岡市內遊 太宰府 運河城 天神地下街
Day5 櫛田神社 東大寺

其實想九日出雲岡山鳥取玩下 但福岡出入既話車費又太貴
同埋福岡有無啲甜品燒肉推介?因為想食返日燒,但眼見呢度推介既日燒餐廳都會附送泡菜。
特急由布號,pass包左唔洗錢,2個鐘15分鐘
日燒冇,真係一定要食嘅建議去東京,或者去焼肉すどう食course請佢哋走泡菜(但聽聞貴過東京啲燒肉)
首先軍艦島到依家都上唔到陸都幾難到下個月就整好
然後福岡搭特急去長崎市中心都兩個鐘,去埋雲仙有啲炆

佐賀唔係冇嘢睇
但不如問下提議去佐賀嗰位點解想去佐賀先
淨係去下貓島計埋搭車都大半日
如果想睇臥佛可以去南藏寺⋯⋯落返博多夠鐘食lunch咁又半日

溫泉嗰啲問返住宿前台(or host?)佢哋會熟啲
thx 但聽講要上網bk 先有位? 如果前一日買 會唔會有自由座?
唔係由布院之森,2架車嚟

成架紅色,呢架先有自由席
如果你要搭由布院之森就要早2日畫位,係冇自由席
咁唔食日燒都無咩所謂 但好奇高千穗峽睇相幾靚 但係我見網上評價畫小伏? 主要係我都想睇下景 但福岡市內好似無咩景睇 而我本人又唔多好睇花

同女友拍拖十週年想當地求婚但真係好驚plan個行程plan到屎咁樣真係好大壓力

我哋去過好多次旅行,我都花好多時間plan,但而家由於工作關係呢排真係忙到癲,就黎去了但都咩都無時間plan真係好擔心

其實我出post問過好多獲,串連晒求鳩其打左d野,請大大力插

第一日3:30落機,天神地下街>中洲屋台 (住天神)
第二日博多運河城>櫛田神社>中州川端商店街 (住天神)
第三日天神地下街>租車>系島 (住佐世堡)
第四日九十九島展望台> 四町商店街>天主教三浦町教會 (住佐世堡)
第五日豪斯登堡 (住豪斯登堡)
第六日瑪麗諾亞outlet>4:30上機
武雄溫泉即日來回福岡會唔會太chur?
請問一下
JR PASS可以星期一拎,星期三先生效嗎?
想訂由布院之森所以想早d拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞