[同熱氣球玩遊戲]福岡 長崎 大分 佐賀 有咩好玩(10)

569 回覆
5 Like 5 Dislike
住一晚長崎可以搭到早班船 下午既行程可以輕鬆d
依家冇得上陸 就冇左張證明書
有冇巴打join過依間? 想要舊石炭做紀念
https://www.gunkanjima-tour.jp/goods/reception.html
今年暖冬,咪話九州,連北海道都唔夠雪
希望你玩得開心啲啦

另外:係拎車,靈車嚇死人咩
哩間無坐,但望過,擦身而過
用船細隻,唔知會唔會好'浪'
主要日本人客多
會影大合照
想問埋2月1號出發,其實海之中道仲有冇花睇?
8月諗住自己一個去北九州玩兩個禮拜
想知行程有冇野可以改
同埋JR Pass最抵應該點買

大約行程:
D1-2 住別府, D2-4 住福岡, D4-8 住佐賀, D8-11 住長崎, D11-14 住熊本
D1: 福岡機場 > 別府一泊二食 (湯霧展望台+公園)
D2: 半日別府(溫泉地獄+地獄蒸工房鐵輪) > 福岡市(中洲+天神地下街)
D3: 小倉+門司港+下關一日遊
D3: 柳川+太宰府一日遊
D4: 半日博多車站+博多運河城 >佐賀小城市睇清水瀑布+天山酒造
D5: 唐津市(唐津城+虹之松原)+西松浦(麥燒酒之鄉)
D6: 鹿島市(祐德稻荷神社+肥前屋)+嬉野市(嬉野溫泉+肥前夢街道)
D7: 武雄市(武雄圖書館+武雄神社+武雄溫泉)
D8: 長崎(哥拉巴園+新地中華街+平和公園+諏訪神社前+稻佐山)
D9: 長崎(軍艦島)
D10: 長崎(島原城+雲仙溫泉)
D11: 熊本(櫻之馬場城彩苑+水城寺成趣園)
D12: 熊本(八千代座+熊本城+球磨川漂流)
D13: 熊本(阿蘇+黑川溫泉+白川水源)
D14: 熊本(崎津教會+熊本熊Square)
雖然真係好充實
不過
第十四日
⋯⋯崎津係咪我諗緊嗰個搭巴士去天草轉車加埋要單程四個鐘嘅崎津?巴打揸車去
嗰日我亂塞嘅所以冇留意到
D14都係留番喺熊本市區鳩行算
https://mercatokumamotolive.com/tourism/howtogosakitsu/
如果真係好想去可以考慮下前一晚住天草

利申好想去不過留返下次跳島一次過去埋
嘩⋯正呀
D1點去別府?搭巴士?
同埋你咁多日住邊?
Jr pass你可以去上東瀛遊或者縱橫遊網隔下價
如果你搭快運嘅就哩個價
諗住機場搭高速巴士直去
http://www.nishitetsu.jp/bus/highwaybus/rosen/toyokuni.html
別府嗰邊已經book左旅館
其他地方可以訂airbnb或者apa hotel
望過兩眼對我黎講又唔係真係好吸引
同埋真係偏遠得滯
要去嘅話留番下次去南九州先算啦
D11+12+14=2 日行程

熊本市唔算大,好快行晒啲市區景點

熊本城係一定去晒城彩苑(維園+中央圖書館既近距離)

阿蘇-黑川溫泉-白川水源無可能一日去晒(自駕除外)
今次第一次去福岡,我覺得鍾意貓嘅點都要去次相島
你係半日貓島+咩景點?
諗緊上午貓島,下晝未諗好
正常半日夠,但我今日又去多次
撚緊貓冇睇到你原來問我行程
去完我本身想去小倉
但太遠
就去咗天神行街
不過如果想去貓島最好睇好巴士時間同船嘅時間
因為行入去都30至45分鐘
當然行入去可以欣賞下日式街道同睇下風景
藍島睇落唔近
我見網站都係介紹相島多
2個島既分別係邊 (除左餵貓)
因為我住係中州
所以去小倉好遠
但藍島好似得貓
之後就無其他嘢
睇地圖遠好多,睇落要預一日
我去4日only
原先諗住係相島加宮地嶽神社(黃昏)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞