[Uaena] IU 討論區 (32) - 2019 IU Tour

1001 回覆
22 Like 6 Dislike
香港站黎
我係歐洲哥陣追begin again 3 認到呢位歌手真係唔錯
我經常會收到“我為什麼對於IU來說不是姐姐而是姨母”,因為累積起來被問的次數也有很多。所以如果一定要回答的話,我們第一次見面的時候,她這個女孩兒才18歲。因為我既是製作人也有管理員的妻子的身份,所以在那次見面的時候對於IU的確會覺得更難對付。所以即使我一邊說讓她隨便叫,又一邊說我們在關係不親近的時候勉強叫姐姐就有點..所以就有了“叫姨母怎麼樣? ”這樣的提問,然後感覺我就成了姨母。姨母這個稱呼的誕生暫時先說到這裡..

讓我驚訝的是因為與唱大型歌曲相比,唱小規模構成的抒情曲時更容易知道她是能夠將這個360度公演場一下子填滿的歌手...無伴奏的<秋日早晨>真的是驚喜本喜唱<搖籃曲>的時候,聲音就像在整個觀眾席一下子席捲而過的感覺。繼樸孝信前輩之後第二次在這樣的舞台上演出真的讓我感到非常自豪。對於這種公演場特性發揮至大影響的觀眾的反應為公演完成度熱情助力。是粉絲和明星之間長期積攢的歷史發光時刻。
又名<好日子3部曲>的歌詞都是由我作詞的,其實說實話,我有過那三個歌曲是有點遠離IU製作的“這一刻”星球的一座島的感覺。這次專輯中想像著以<你和我>之後的故事情節製作的<時間之外>,通過李知恩作詞完成之後,不知為何我覺得知恩把那座島和現在的星球就被線連接在了一起。我覺得那樣真的很幸福。

雖然記不清了,但"怎麼會就這麼完美...... 這個是陷阱吧"的類似的話。我想起了好像要警惕幸福或幸運的<Unlucky>的歌詞。但是我確實很幸福。那幾個小時不是陷阱,而是防空洞。

from 金伊娜Instagram 翻譯by onlyU-IU中國首站

清唱Autumn Morning嗰段真係冇得頂
Agger!!

又係時候開始入返榜啦...
最鐘意Autumn Morning, Knees, Bad Day, Lullaby, 夜信同Dear Name
可惜唱Dear Name嗰時睇得出佢想喊咁
最鍾意jam jam同尋找星星的小孩
不過一排無聽you&i既live都好興奮
倒數一個月
到時到候自動歸位
仲以為會唱完You & I先唱Above the Time
首爾唱晒六隻新歌,應該就係原本個rundown
等左5,6年都聽唔到child searching for a star
仲以為會唱完You & I先唱Above the Time
首爾唱晒六隻新歌,應該就係原本個rundown

隻碟遲咗出,光州場唯有要改 rundown
睇完韓場真係返唔到轉頭
係未無介紹錯呢!
呢句嘢由我五年前睇完娘娘韓場已經開始講...
到今時今日都仲啱用架!
個氣氛冇得頂

應該再買多d週邊
我都係
兩年前睇過一次之後宜家一定會去睇韓場
上年聽完慢慢做的事
今年聽埋Child searching for a star
個氣氛冇得頂

應該再買多d週邊

娘娘出咁少周邊,要全餐唔難呀
上年聽完慢慢做的事
今年聽埋Child searching for a star

其實有d驚佢唱呢首爆唔到上去...
你知呢首之前唱 live 試過唱咗好多次都上唔到...
上年聽完慢慢做的事

其實有d驚佢唱呢首爆唔到上去...
你知呢首之前唱 live 試過唱咗好多次都上唔到...

有條片
唱左三四次先上到
可能下次出新歌(新MV)會承接個故事。

鏡頭影住娘娘爬梯離開紙船,然後跟住隻鴨鴨係咁跑然後再穿越時空,最後娘娘去到未來(or過去?)開鋪頭,最後見返男主角。

利申FF。
IU應該係當紅歌手裡面最有條件唔跪果個
自己大把錢,事業重心唔喺強國
公司又冇乜其他藝人要食強國飯,而且公司都要睇佢面色
除非燒到上Kakao
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞