應該一早cut撚曬啲公屋周綜援啦屌

15 回覆
18 Like 2 Dislike

螃蟹效應

螃蟹心理,通常也被稱作桶子裡的螃蟹,
形容西方俚語「如果我沒有,你也不可以有」的心理,
此比喻參照在一個充滿螃蟹的桶子,雖然牠們能輕易從桶子裡逃出,然而在下面的螃蟹往往會互相抓住來防止其他螃蟹逃出,確保牠們遭到同一樣的下場。

有公屋住又屌
(係有公屋富戶 係好撚狗 但都有好多人係真係有需要而住緊)

有綜援又屌
(係有人呃 係好撚狗 但都有好多人係真係有需要而用緊畢錢)

學生jjho有grant lone 多啲大學學位
多啲機會讀書又屌
:我地以前得3大炸仆街

最撚on9 係啲人爭取下加人工啊 多啲員工福利都比人屌

國泰工會爭取加薪又比人屌
:飛雞做雞學咩人加薪

自己份工人工低做狗咁做草錢比首期又要供養父母
咁撚辛苦 要全世界都同你一樣辛苦係乜撚野心態
諗極都唔明
定係連登仔全部大財團
最好我呢啲賤民無曬福利同工會

即管留下負評啦 講呢啲都預左比人屌
但問心 睇親啲post 大部份人屌人地福利多過自己
而唔係爭取你無既野
魚蛋論
一齊死
好辛苦啊
終於有人講正常野
成日爭取下都比人屌
窮人一定撐共產主義(非中共)
一係大家一齊有錢,一係大家一齊冇錢
你個五毛又黎分化

咁都五毛?
放心啦,連登仔會話你乜九都改變唔到架啦,聽朝準時返工啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞