【特首選戰】傳薯片叔愛丁堡廣場造勢 葉劉斥富港英色彩令中央尷尬

49 回覆
1 Like 4 Dislike
特首候選人曾俊華早前多次落區均廣受巿民歡迎,多個民調中他的民望均遙遙領先,不過巿民並非一人有一票,暫時亦未知民情能否打動選委。據悉,「薯片叔叔」會在本周五舉行大型落區活動,在3月26日投票前2天最後「集氣」。有報道指,曾俊華當日傍晚會在中環愛丁堡廣場附近舉行集會,向支持者發表感言。不過,報道提到因未獲足夠提名而未能「入閘」的新民黨主席葉劉淑儀,就表示特首候選人舉辦集會對中央而言十分敏感,批評愛丁堡廣場「殖民色彩濃厚」,稱或會令中央感到尷尬。

《香港01》昨日報道,稱據了解,該集會已獲警方發出不反對通知書,並引述有「曾營消息」指,選址中環是因為難以估計出席人數,若太多或會令集會性質變得敏感,以及擔心難以控制場面而造成反效果。曾俊華競選辦回應該報,稱落區活動細節有待落實,具體情況會在3月23日晚交代。

日前時事評論員黎則奮在facebook提到,自己已向「大班」(網上電台D100創辦人鄭經翰)建議D100於周末在添馬公園或遮打花園,舉辦「號召全港市民表態支持曾俊華的燭光晚會」,「萬眾一心,盡最後努力之同時,留下歷史紀錄」,呼籲密切留意D100的宣佈。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56465629&category_guid=6996647&category=instant&issue=20170323

御用特首選舉評論人
去金紫荊咩唔通
黎則奮
好撚酸葡萄呀屌你老母
要幾奴才心態先講得出喱句野
葉劉上京見習總係咪會跪安
去宋皇臺公園囉
諗搞燭光晚會果條友真係天才
係天安門廣場搞!
佢酸到好肉酸 出晒面
薯片:所以你咪冇得選
去圓玄學院,黃大仙囉,夠曬中國特色。
佔領中環
去解放軍總部好嗎?
葉劉算鳩數
燭光晚會
紀念乜嘢呀?
香港呀?
去天壇大佛啦不如
受命於天好唔好

去天壇大佛啦不如
受命於天好唔好

學國師咁開壇作法
黎則奮

呢條友真係柒到冇眼睇
黎則奮

呢條友真係柒到冇眼睇

好多黃屍歹同老屎忽當佢神咁拜
去天壇大佛啦不如
受命於天好唔好

學國師咁開壇作法

登基要祭天地,都係黃大仙好
幫支那奶哂屎眼人地都唔show佢 佢到而家都仲係呢種奴才心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞