提倡員工之間公開大家既薪酬

64 回覆
85 Like 1 Dislike
你好 經個上一個post得知大部分人都偏向見工時僱主出明碼實價 因為佢出個range比你只會壓你價壓得更多 亦浪費左你既時間成本(去見工/搵工時間等等) 而家就更深入去研究改善方法
詳情: https://lihkg.com/thread/164299/page/1

今次想講下香港人討論大家薪酬既態度 - 尷尬+避而不談
無論乜野年齡層 乜野社會階級 乜野工種 大家都極少交流大家既薪金 講出黎好似會蝕底咁 又怕尷尬 又會覺得低過人地好似好樣衰咁 咁諗就大錯特錯 (雖然我以前都係咁諗)
討論完大家人工會高左 信不信由你 因為大家唔講 個薪金係幾多永遠無人知 你缺少左個information你既bargaining power就會低左 無知既你變相比人壓左價你都唔知 有可能仲天真到以為比人地高 久而久之就會造成惡性循環 大家既人工都只會愈黎愈低 僱主/HR壓你價亦更易

其實呢個情況唔止係香港 外國都有 但基本上教育水平比較高既都會去面對
https://www.facebook.com/teamwp0402/videos/677546255743456/
都入咗黎 建議你用4分鐘去睇睇條片

我覺得大家都知道大家既薪酬其實係無乜問題 仲可以對自己係一份保障

同意提倡員工之間公開大家既薪酬 可防止被壓價
反對提倡員工之間公開大家既薪酬 怕醜寧死唔講
身邊有啲on9同事覺得講份人工出糧討論好蝕底咁
收收埋埋 抵佢比人壓價
收收埋埋 抵佢比人壓價

agger
雖然我同意大家disclose自己人工可以令求職者有多D參考資料 但無可否認 有時同一個post 唔同人既工作經驗+背景唔同 starting有分別係無可厚非的
除非個個都係一張白紙 fresh grad咁 如果唔係好難全部人同一個底薪
做政府工lo
收收埋埋 抵佢比人壓價

agger

以為咁夜無人回正經post
雖然我同意大家disclose自己人工可以令求職者有多D參考資料 但無可否認 有時同一個post 唔同人既工作經驗+背景唔同 starting有分別係無可厚非的
除非個個都係一張白紙 fresh grad咁 如果唔係好難全部人同一個底薪

咁假設我同你同一個職位 我大你幾年 經驗都多你幾年 我地討論人工時你發現我多你幾K 唔通你會唔gur??? 咁起碼你知道你幾年係係呢間公司會係我果個價 你明唔明? 重點係你知道人地係幾多後 你就可以推斷自己值幾多 而唔再係白紙 乜都唔知比人壓價

咁假設我同你同一個職位 我大你幾年 經驗都多你幾年 我地討論人工時你發現我多你幾K 唔通你會唔gur??? 咁起碼你知道你幾年係係呢間公司會係我果個價 你明唔明? 重點係你知道人地係幾多後 你就可以推斷自己值幾多 而唔再係白紙 乜都唔知比人壓價

你睇多次我講既野先啦好嘛 我由頭到尾都無話反對disclose人工
只不過呢D數字只可以俾求職者做一個初步既參考
例如一個新同事入職17K 見到有個做左兩年既同事加到20K 咁係咪代表呢個新同事做兩年就一定去到20K呀
除非係公務員跳point姐 私人市場既話唔係咁玩囉 乜都話睇表現
如果每個職位都有個grade
每個grade都有個salary range
再睇埋個年資
咁大概都知道個同事係幾錢人工
不過唔係間間公司將個職位分grade
同埋會公開個salary range
仲有唔知公開人工會唔會有魚蛋論出現
睇條link入面Facebook嘅comnent
台灣都好似有呢個情況...

你睇多次我講既野先啦好嘛 我由頭到尾都無話反對disclose人工
例如一個新同事入職17K 見到有個做左兩年既同事加到20K 咁係咪代表呢個新同事做兩年就一定去到20K呀
除非係公務員跳point姐 私人市場既話唔係咁玩囉 乜都話睇表現

我明白 我係想講 咁雖然全部人同工同酬可以話係無可能 但我覺得起碼可以當係一個參考 知道果個位 大約既年資 會有咩野人工
可能我表達得唔好 sorry for 1999
https://youtu.be/ZShxShk4KqA
亞當殺風景 為何你該跟同事公開薪水(Adam Ruins Everything)【中文字幕】
sorry睇黎我今次表達得唔好 我意思唔係叫僱主/公司公開薪酬資料 而係員工(我地)之間互相討論 唔好介意講自己個人工出黎
我好似表達得唔好
亞當殺風景 為何你該跟同事公開薪水(Adam Ruins Everything)【中文字幕】

原來樓主已經post左 自

thanks bro
sorry睇黎我今次表達得唔好 我意思唔係叫僱主/公司公開薪酬資料 而係員工(我地)之間互相討論 唔好介意講自己個人工出黎
我好似表達得唔好

其實僱主都應該公開所有員工既薪酬啦
仲要將制訂薪酬既準則公開
每份薪酬制訂既報告公開
等所有持份者可以監察住佢既薪酬政策
有問題既即咬住佢唔放
仲有個情況係
如果你細人幾年,但係同人地一樣人工
唔排除會比啲老屎忽針對嫁喎
到時賴野又係自已

唔代表兩年經驗=3k人工
咁假如兩年後低過3k 你咪要求公司交代理由點解比b同事低有咩差過佢 合理既ok唔合理既咪走囉
反之亦然 兩年後你加多過3k b同事亦都問返同樣既問題
鬼唔知睇表現 正因為咁 衡量表現既機制 表現同薪酬既關係更加要透明 唔係而家咁 個個蒙在鼓裡
仲有個情況係
到時賴野又係自已

但而家呢個情況而家都有 大把廿幾歲 同啲三四十歲同一個職位 我以前果份工都係咁 啲呀叔都唔gur我 但你係做到野既 佢地無得唔服
仲有個情況係
到時賴野又係自已

如果佢地熟手過你 自然係覺得自己人工太低 唔係你人工太高
如果同你能力一樣 佢地冇理由覺得自己應該俾你拎更高人工
如果佢地唔係以上反應都冇計 老屎忽係要玩針對玩唔据 本身都係冇理由同你好難夠佢玩
我試過有份工新入職同同事討論人工
點知原來我高人工過晒舊果班人
份工我冇相關經驗 所以大部野要人教我
我只係有同一行另一個完全唔同既位經驗

最後比人玩到謝..
最後慍過第二份工做返以前D野更高人工走左
記得公司有條rule係唔可以/唔應該互相透露薪金
大家後生圍內會講,唔係咩秘密,得d老屎忽驚驚青青咁,冇料就走啦,垃圾
記得公司有條rule係唔可以/唔應該互相透露薪金

公司試過有人討論 之後即炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞