Remote Access NAS 設置求解

28 回覆
1 Like 6 Dislike
是甘的,小弟買左一隻NAS(ds216j),想試下係屋企搭建web/ftp/mail server自high,設置如下:

我想係外網(WAN) connect翻落去個NAS(例如外面用putty可以ssh翻屋企nas打code),試過幾種方法,但係都卡住左

1. 官網教學,用NAS control panel -> set ddns(xxxx.synology.me) -> router setting, auto port forwarding
2. 手動設置,入ASUS router setting page->WAN -> port forwarding, set好port同lan address

呢兩種方法都卡左係ddns度,即係我打 xxxx.synology.me:5000 個網頁會show搵唔到ip

我自己有幾種猜測
1. synology control panel個ddns唔work
2. 我lan入面 access point 影響到(但我NAS 係直接用lan線連接落router度架喎)
3. Csl 4g sim 卡 plan唔比我直接連翻router ip?(我試過用asus比既ddns都入唔到)
4. Router/NAS firewall出問題(block 9曬 external connection,但係我check過都無,可能有d位唔知係邊度改)

小弟網絡新手,ddns,dchp,port forwarding個d都係一知半解,求高手指點(要圖後補)TT
你差一樣野?
你用邊間上網?
網上爬而且個modem係屎為既話要係屎為果度做
Csl 4g sim卡plan

router直接插sim卡上網無modem
咁直接係第一層router set
將你個咩咩咩5000改走佢因為會比人搞

假設 2046咁樣
係NAS裡面 自己手動轉

入既ip 係 router ip 類似192.168.1.1果類
Forward去nas個ip 固定左佢
Port 2046 forward 去2046

要web就 80去 80之類
唔係好明咩叫 係nas入面手動轉
固定ip即係static 既內網ip?我見佢一路都係,let say 192.168.1.135 成個月都無轉過

我試過係asus router(192.168.1.1)既setting入面,將5000 port forward 到 NAS(192.168.1.135)既port 5000,用tcp protocol

但係set完之後當我係網址打xxxxx.synology.me:5000都係show搵唔到ip位置
CSL普通上網卡有NAT㗎中間
4G如果要特別處理咁我唔識啦
btw
改走個5000 5001就
NAS page -> Control Panel -> External Access -> Advanced
Fix IP
Control Panel -> Network -> Network Interface -> LAN 1 / 2 -> Edit -> Manual configuration
isp中間做咗nat基本上冇得搞
根本冇自己嘅public ip
一係加錢轉plan 一係轉台
咁此post完了

btw 講埋網上爬屎為modem
因為個屎為modem其實都係router黎
所以要屎為做一次forward去Router一號
Router一號再forward去NAS
好好唔該曬我翻去試下
屎為真係好麻煩哈哈
可唔可以打去csl求佢比public ip
感覺被欺騙了 成300蚊一個月喎
上網睇話+$88
一係轉數記
可惡可惡 上個月先renew左
CSL sim卡 noway
PCCW 家居寬頻 noway
因為同出一轍,依間pk公司唔會俾你set倒做web server, 唔關你嘅技術問題,係因為俾佢block

721唔見人,831打死人
蒙面無罪,立法無理
用synology本身個quickconnect應該都用到dsm, 係做唔到ftp mail server 之類姐
你high 得滯想玩可以玩reverse vpn
https://github.com/jessfraz/blog/blob/master/content/post/reverse-vpn-for-all-the-things.md
咁就唔洗俾多80蚊csl, 不過要俾錢租vps
Reverse vpn 就咩server 咩port都得,唔限於dsm web applications
我試下加80先 唔得就dklm搞埋reverse vpn

不過csl客服好仆街 比錢upgrade打10分鐘都無人聽
唔係時事台
唔係抗爭Post

所以我要甘你老母
4G多數唔係直接比真IP你,無得做
會唔會好唔安全架
唔好on9啦

比百零蚊用 namecheap webhosting+email 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞