港共:台灣無權派員到港押解疑犯

900 回覆
94 Like 686 Dislike
咁佢有咩目標外人係好難知道嘅我覺得
你話佢做成績又得,收咗錢又得,佢係收咗聖旨又得
港共(支共)就係賤到要利用陳同佳一點一滴嘅剩餘價值去抽台灣水,同埋撈政治資本,
而家可能偷雞唔到 ...
唔比落機但到到桃園機場
有一隻五毛
收左又點
首先你冇可能比殺人犯同普通人坐同一架飛機
其次香港又唔肯share佢d料比台灣
冇辦法證明殺人意圖
考慮無罪假定原則
一係告唔入 一係無意圖殺人直接啪
點都會攬死台灣法制
香港就唔洗講 又唔肯接受台灣比既證據
主動放棄審判權 仲敢開口埋口法治
我睇法同你有少少唔同

港共送個犯去台灣,台灣收左:
台灣當局一早講左要透過「司法互助」原則進行交涉
港共格硬塞個犯過去台灣,台灣又食既話
姐係代表唔需要尊重台方意願,矮化台灣主權
另外,預謀殺人同俾人帽所以衝動殺人,刑罰應該差幾皮
依家台灣話無預謀既證據,到時判得輕又屌台灣彰顯唔到公義架啦
當然港共有話會係法律框架下提供協助,但事實上香港應該無咁既法律基礎可以俾到證據台灣(有既話仲需要搞送中?)

台灣黎本土拎犯,港共唔比:
一直以黎都係港共主動話要「送中」移交逃犯,呢一步係台灣反客為主
當然台灣知道港共無可能應承,但呢一步棋有以下作用
1. 承認台灣有獨立既司法管轄權,簡接承認台灣同中共係唔同既個體
2. 「依家唔係我唔想審,係你唔俾我審咋」,回傳俾港共
3. 反駁「政治凌駕公義」論
唔比過海關等於唔比落機?
中文U?
你真係當台灣人白痴?
支聯辦班廢老唔洗瞓
咁而家就係話點樣證明佢係自願

佢自己都講投案既條件係台灣答應佢唔判死刑
台灣拒絕答應啊嘛

條件都傾唔成,咁繼續被去台灣仲叫唔叫自願啊?
無錯,台灣已經一早開到聲話佢blacklist 左,連boarding pass都攞唔到
退一萬步 到左桃園唔落機
台警上機拉都得
因為個通緝令係台灣自己出
唔係香港出
呢個先係問題
香港根本無審判權
佢唔係喺香港殺
亦唔會入到企圖謀殺
審咩
即係代表林鄭正式宣佈 立逃犯條例唔係為公義
一切都係為送中
可惜陳同佳係香港唔係殺人犯呢
比佢上機都唔比佢入境 吹咩
返屋企啦五毛
你揾個再黃嘅大律師
只要做開刑事
都無人會答你香港有審判權
本月lihk三寶

教法國示威
教加泰和你塞
教臺灣政治

退10萬步嚟講佢連去台灣嘅飛機都上唔到呀
Exactly
告到謀殺晨早告咗,就係英國人為保一國兩制先採用屬地原則
話台灣人反小英果d應該係睇開中天

但戲入面Tom Hanks真係大贏家又connect左好多人
其實我睇法
係港共政府諗住做過勢話俾人知
我有處理呢件事做勸說
幫死者父母伸張公義
其次先係用政治因素

但估唔到咁樣俾人將一軍
依家企左係度

仲有又係7嘅
好搵唔搵 搵個有政協嘅牧師
所以話人冇腦真係好撚慘
睇下歷史書
幫完土共打國民黨,分完土地有乜下場

唔睇史書都睇下新聞喇
近代既強拆迫遷仲聽得少咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞