[已fact checked] 原來深水埗文記係深藍

19 回覆
14 Like 4 Dislike
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190815&s=6996647&a=59937255

黃先生憶述,當晚近10時收到職員電話,提及警方在附近施放催淚彈,「(職員稱)好混亂、嗌晒救命」,故他於旺角駕車趕回店內處理。他指店內職員被催淚煙導致不斷流眼淚及鼻涕,食客則較為恐慌,更有人疑因吸入催淚煙不適,以致不斷流鼻血,形容情況「好似打仗咁」。他續說,待催淚煙消散後,職員開閘,讓食客離開,「香港人好合作,好乖,拎番張單去埋」。他指,警方從來無通知他們會施放催淚彈,直言擔心未來再次岀現同樣情況,「唔知幾時好似打仗咁、打到嚟咁……因為無諗過呢啲橫街都會發放催淚煙。」

面對現時社會矛盾,他認為,只有特首可以解決,直言她應該回應社會訴求,包括撤回送中條例及成立獨立調查委員會調查事件,「你有你訴求,佢有佢唔睬你,始終解決唔到呢個問題。」

老細接受蘋果訪問咁講喎 其實會唔會又炒車
而家文記門口仲貼左張叫員工唔好講政治既紙
fc左邊撚度?
喺囉 講就係咩 你話個老細深藍就深藍?
係囉,講就係咩,你話個老細唔係深藍就唔係深藍?
想贏?
想connect全世界?
同我入嚟!

[擴大戰線] [行動] 與其嘈加泰集會 不如唔搞呢個
https://lih.kg/1668190
老闆喺皇家警察 唔喺公安啵
個page得文記個post有過千reaction
其他post都係得幾個like
Fact checked 錯左啦
假架
老闆同佢老婆係前警察
好耐之前架啦
兩公婆都深黃
唔好再屈佢地啦
唔想食 覺得貴可以唔幫襯
唔好再屈佢地係藍啦!
都冇證據直接正面立場,無啦啦幹樣屈落藍...團結做返海外文宣啦
fc左邊撚度?

個肥閪老闆娘係到話自己係黃,但不停挑釁人地,凶人地出黎見佢,又屈人黑警

垃圾文記收皮啦你
未FC
想知既去深水埗街坊群組,踢爆哂佢
我係一星期有兩日都係深水埗開工
成日經開呢間文記真係好西多人幫襯
我真係唔知呢間藍定黃

呢個月我自己都有食過一次, 係ok幾好味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞