[加泰集會] 華春瑩: 西方「撐港不撐加泰」是 自私、虛偽,害人終會害己

605 回覆
353 Like 31 Dislike
咁你個立場係咩?同埋你邊撚個啊,屌你就五毛,咁撚睇得起自己呀?
原來個加泰集會係華春瑩申請
好釆無參加到
睇極唔厭
問下所羅門啦
上次個宣言都係佢提水先冇事
最新消息:已發出不反對通知書。
Letter of no objection issued.

警方都發埋不反對通知書 哈
閃卡
Fact 1: 我冇講過中共撐加泰
Fact 2: 我認為唔需要集會

兩樣嘢冇衝突. 明未啊戇鳩仔?
全世界得你香港人講緊黑白是良知咋
西方: 係呀 吹咩
咁人地搞關你撚事?屌你地自私係因為你地話人加泰狗
借上條巴個cm

#國際政治 #氣象巴打隨筆

近日世界各地 (黎巴嫩、智利、厄瓜多爾、伊拉克、加泰) 均爆發反政府示威,多個已發展國家 (英國、美國等) 亦有以氣候變化為主題的Extinction Rebellion。

BBC這篇文章簡單討論各大示威的因由 (社會不平等、政府腐敗、爭取政治自由),雖然較表面,但可當作一篇入門文章來看。

BBC亦就香港和加泰的示威作比較,指出兩者手法 (佔領機場、撲滅催淚彈等) 和背後因由有相似之處。

值得注意BBC並未形容是次加泰示威為獨立運動,反而指當今的政治體制並未容納加泰示威者 (feel trapped in the political system)。

https://www.bbc.co.uk/news/world-50123743

美國tvb表示:佢獨未獨,關美國撚事
背景唔似喎
西班牙係民主國家
加泰係自治區 仲可以普選 之後人地連獨立公投都搞埋

如果係想支持普世價值 反警暴(搞手講嘅主題)
主題叫國際人權民主集會會唔會更好?
點解淨係搞加泰 ?
西藏,新疆,印尼好應該加埋
得你班傻鳩ff全世界反加獨
其實就nobody care
鍾意撐邊個咪撐邊個囉
人地加泰上而國際層面有人撐佢 係佢本事
唔通我地又話 全世界淨係撐香港既人偽善啦喎
一樣以前俾大政府打壓(支共
一樣掟曬班獨派入獄(天琦
一樣係咁吸錢(香港啲大白象
一樣懶係有自治咁(特别行政區
佢個自治政府好細權,一樣要聽西班牙支笛,同香港要聽支共支笛一樣
似撚到仆街
其實BBC係英國媒體....
睇下佢地搞完公投之後個後果係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞