[加泰集會] 華春瑩: 西方「撐港不撐加泰」是 自私、虛偽,害人終會害己

605 回覆
353 Like 31 Dislike
國情動向 06:42 2019/10/22

本港反修例引發連串示威持續4個多月,不時成為國際新聞頭條,而最近西班牙加泰羅尼亞等地爆發示威,示威者也宣稱是複製「香港經驗」、要做「第二個香港」。

在北京,外交部發言人華春瑩今日稱,對不同地方的違法暴力活動,西方政客和媒體採取不同態度,認為對待暴力違法活動雙重標準、姑息縱容,到頭來只會害人害己。華春瑩表示,所謂民主、人權,只不過是西方干涉香港事務的一個道貌岸然的藉口,強調對待暴力違法活動只能是一個標準、一種態度,否則只會害人害己。

她稱,近期事態和西方政客的表演,讓他們越來越清楚認識到,某些西方政客嘴裡的美麗風景線,好比沙漠中的海市蜃樓,如不能明辨是非,保持定力,最終只會迷失自我,付出沉重的代價。

責任編輯:林佩怡
見到Twitter 五毛狂like已經好伏
快推行動po
推到有人搞

開咗兩個po都仲未上到熱門
快啲一齊討論!

[擴大戰線] [行動] 與其嘈加泰集會 不如唔搞呢個
https://lih.kg/1668190
加泰係人民內部矛盾
中港係政治治理念同敵我矛盾黎
邊個唔去加泰集會就係自私撚
on9仔,啲小粉紅都話美國唔支持加州獨立係偽善架。人地係唔想人地獨立但冇話唔俾人講,口交部混淆下視聽,你班賤種狗就俾人帶晒風向
一見到華春瑩個名 又諗起啲人話佢有閃卡流出
仲有要聲討歐盟
華姐講到出聲, 仲唔係十級伏
之前又話「敵人反對的,我們就要擁護,敵人擁護的,我們就要反對」
睇住D左膠5毛要獨撐加泰
其實圍內支持下就可以,冇大台優點就係大部份行動都可以用"低認受性"呢個term

一邊支持一邊否定
都話去集會班友都白撚痴。
又中
做咩干涉人哋西班牙內政?
外交部終於恨到呢一日
口交部d 回應真係好撚on9
內容空洞
常用句子例如

將付出沉重代價
這說法是站不住腳
這是錯誤做法
etc.
加泰係要獨立但本身已經有民選自治政府
我地係要支共執行返當年係中英聯合聲明中承諾俾港人既高度自治
大家要求既野根本好唔同

同埋美帝係香港問題同加泰立場一樣
都無支持香港獨立
只係支持俾返香港高度自治+真普選
咪撚俾d 5毛混淆視聽
有冇美春瑩版?
加泰集會擺明中共想你搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞