樓下單位投訴天花剝落

32 回覆
0 Like 0 Dislike
是咁的 小弟人生第一買樓 今年年中收樓 買入時已搵律師行和親自到管理處查過無滲水投訴 收樓後一個月 有次洗廁所 樓下單位投訴有滲水 落到樓下單位已見天花有明顯剝落 已影相記錄

之後我已搵人維修 現在又沒有漏水 但樓下業主要求我幫佢維修 但我唔肯負責 因為天花剝落不是上次漏水引致 我搵管理處叫樓下業主搵食環查滲水源頭 但食環查完無發現滲水所以無再跟進

樓下業主之後不停投訴又話要告上法庭索償
管理處叫我哋私下跟樓下業主去傾點處理
天花剝落問題不是我買入單位才出現 食環又查唔到 我無理要我幫樓下單位負責維修

本來打算出年先全屋裝修 家人話裝修時搵師父幫樓下補返就算 但咁好似承認責任怕有手尾跟

現在應該點處理? 俾啲意見小弟
叫佢告上法庭
佢佢搵公證行證明
好似承認責任怕有手尾跟

唔係好似,係實係
要樓下搵公證行,唔好幫佢私人整,整左佢再告你,你走唔甩
買盒波子棋
叫佢搵公證行

你要企硬咪撚整,咪撚認
天花明顯剝落,應該唔係一時三刻造成,而當時仲有無滲水。

你話你有做維修,樓下無滲水。
意思係你發現自己有滲水落去,之後維修完,樓下就無滲水?
共振
冇錯,佢要証明
邊個位置?有無圖睇下??
維修咗廁所後 管理處回覆無再滲水 食環又查過 但樓下仍然投訴
天花剝落係廚房騎樓位置
樓主整過即係認係有溜水。。。
我講過 但唔肯俾錢搵人查 又要屈我幫佢維修

咁叫佢告啦
滲水--》牆身油漆pop起》甩油甩灰
冇得咁,唔洗理佢
告人都要証明
咁照你咁講,其實係你嘅廁所引致樓下天花滲水,一直無理,無同管理處講,之後天花剝落,樓下頂唔住去投訴,果陣你已經買左。

維修廁所果陣,你師傅有無話你廁所有漏水?

你可以問下樓下之前有無試過投訴,有嘅話可以問番管理處點解無通知你。

btw暫時覺得你都有一定責任,你屋企人嘅建議都可取。
咁上次滲水時我洗梗廁所 所以師父睇睇咩事
咁咪唔好理佢
我有fd咁樣 最後賠左70萬比人
認真, 叫佢搵公證行, 我之前樓下又係好似樓主咁, 話我漏水搞到佢甩天花, 我叫佢搵公證行証明係我整成咁, 我一定全數幫你搞返掂, 最後條友每次撞到我都運路走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞