「詠春大師」被搏擊選手74秒KO 當場倒地不起

311 回覆
343 Like 5 Dislike
算吧啦 支那舞術
中國武術淨係識打飛機 所以李小龍先出套be water既哲學 中國功夫係廢同淨係識吹水 睇下人地巴西柔術當年都係比人笑同睇少之後點知royce gracie証明左巴柔先有今日成為mma拳手必修既技術而中國武術到今時今日仲係打緊飛機
頭十秒ok嘅,不過係咪詠春我就唔識睇啦
詠春 葉問
羅莽 羅莽
時事台?
希望你早日接受現實
唔介意既我補充下
詠春 又或者中國武術
跟本就唔係為左實戰而生
你而家見到呢個上去打既
學詠春學左十幾廿年 耍既正正就係最正宗既詠春
你話點解佢打出黎冇忽似詠春?
我咁答啦 你搵個跳開舞既人上擂檯打
你覺得佢會唔會係檯上面跳舞比你睇?
就咁睇個泳春大師冇乜同現代其他武術實戰經驗。
個mindset仲停留起黏手呀,套路。
因為冇經驗-》 冇自信〉 連個戰意都唔夠

阿虎engage 舞術大師一路退。冇一次係主動行埋去,個氣勢已經輸一截。仲點打。
講真
中國武術真係比較垃圾
永遠詠春打擂台都係得一開始係詠春摏
打打下就變西拳摏或者鳩放 頭又唔護
咁不如一開始學西拳打啦 出拳又係爛仔交亂西咁打
講真詠春摏伸d手指出黎真係等斷。
想問佢用咗d咩詠春招式?

阿虎好打咁多,又劉德華喎,搵臨時演員點打?,要搵都要搵返甄子舟啦,唔公平
搞個武術跳舞大賽

要打去練舞室打
即係成套野有缺陷
咁多弱點
練嚟做乜
支那功夫當表演就算啦 真係實戰夠撚打咩 現今根本就得泰拳係有能力殺人
咪有人講過
而家既武術只係做大龍鳳
因為中國禁武
愈黎愈多失傳
真正以前d人用武術絕絕唔係咩強身健體
係為左打人用

所以點解有人解釋李小龍唔參加武術比賽
因為佢覺得武術on9
根本係到做戲不如直接拍電影

我記得有個太極高手打格鬥賽
好撚勁
唔知係咪mma
佢話真正既太極係融入武學入邊
但係人地就睇唔出佢用緊太極
邊到詠春?
lm
同李小龍有乜關係, 況且李小龍亦只係一個電影明星, 專拍d打鬼佬打飛機片幫中國人自瀆, 所謂中國武術根本就係無實用性, 中國人(包埋香港人)接受唔到又要自欺欺人
似打泰拳
其實我真心覺得頭嗰十零秒癡手係既正
當然實際無拍戲咁靚
但真係feel到對方既拳不停被無效化
少林武僧好似其實唔差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞