岩岩入左行做programmer ,唔係cs background 想補番d 張cert / diploma

45 回覆
2 Like 0 Dislike
岩岩入左行做programmer,唔係cs background ,想補番張cert/diploma /degree,可以讀d咩course
揼code冇cert㗎喎
不如講多少少你邊飯
如果你撚開大公司product通常都好多cert
留錢msc啦
人工幾多
回頭是岸 讀第樣轉行
回頭是岸 x 2
要拎份証明書㗎啵
証明有手有幾識呼吸
聽講幾難考
要拎份証明書㗎啵
証明有手有腳識呼吸
聽講幾難考
點解要做code狗,
身邊d code狗八成結婚之後唔係租屋就住公屋。

唔好咁睇唔開,有錢另計。
邊到報名
其實如果學識js php css sass mysql加防xss攻擊知識,搭熟一兩個framework

可以做到類erp,待遇應該唔差架下嘛?金
寫幾嚿野擺上github好過
考左幾張mic記嘅話比你聽冇撚用 咪撚考
一、誠意推薦:

香港大專學界國際事務代表團眾籌計劃
Hong Kong IAD Crowdfunding Plan
https://gogetfunding.com/hkiad-crowdfunding/

香港眾志國際眾籌計劃 Demosisto International Campaign Crowdfunding Project
https://gogetfunding.com/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9C%BE%E5%BF%97%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E7%9C%BE%E7%B1%8C%E8%A8%88%E5%8A%83-demosisto-international-campaign-crowdfunding-project/?show_desktop=1

二、什麼是遊說集團?

遊說集團的工作,是嘗試影響立法者或其他持份者決定或行為,在政治角力中為服務對象爭取利益。遊說集團的服務對象,可以是國家、企業、社會團體、個人。在美國,政治遊說是極為普遍及重要的一環;幾乎所有政治操作都有遊說集團的參與。

三、為什麼香港需要遊說隊伍?

任何國家的政治,背後都擁有複雜的政治脈絡;包括國家政策、政治形勢、民意、錯綜複雜的利益網絡、乃至個別官員或議員的性情喜好。要在國際社會維護和爭取香港的利益,香港需要一支能具經驗和技巧,能夠有效收風、熟識政治形勢、具備遊說策略的隊伍。

四、遊說集團?對家一早做緊啊!
【華為被禁】華為遊說費飆60倍!原來聘用特朗普籌款人 欲說服白宮
https://china.hket.com/article/2479940?r=cpsdlc

董建華基金會 擲2,240萬左右美政策
大搞政治游說 否認中共代理人
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171130/20230175
想由學歷既話,如果你本身無degree就ou
再駁master (得polyu肯收ou人)
如果有degree?
幾錢人工? 返咗幾耐?
樓主你做邊款programming?
做programmer 做唔同language 身價已經差好遠

如果你啱啱入行
建議你用未來兩年時間揀定最搶手嘅programming 黎學 唔好分心諗其他野

學好左之後如果冇degree 就讀part time degree.
有degree 就part time 學啲 Python, Blockchain / Hyperledger 之類 嘅語言

過多兩三年考啲 Agile / Scrum / PMP 之類嘅 cert.

不過個人經驗做programmer.
練溝通技巧更重要
好多Programmer 人工唔高因為佢升唔到上去睇team 同帶project.
呢樣先係最決定人工高低
Cert 係其次
做web 的
死路
考azure/aws solution architect / gcp cloud architect嗰d..?
做web岩岩比人炒左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞