[NS] 牧場物語:重聚礦石鎮 #7 1001又唔開post

1001 回覆
4 Like 4 Dislike

請盡量用不推文回覆

Q&A
1. 邊度拎魚竿? 身上留空位去海邊小屋
2. 點放低木石資材? 家中左上櫃
3. 斧頭之類點拎? 家中右下角櫃
4. 一開始點賺錢? 種蘿蔔先啦,之後賽馬賺第一桶金,儲錢夏天種菠蘿

Q&A
5. 詛咒工具使唔使全秘銀先刷到? 唔使,有巴打全1lv工具都刷到
6. 牧草究竟係點種? 擺一舊喺未耕過嘅田度,四周圍有位無嘢阻住佢就會自己繼續生,但係唔好一開始就放牛出去食,食哂全部就唔會繼續生
7. 基本操作唔識就去睇書架新手教學

賭馬攻略
首先大家計下自己需要幾多馬票:
如果你得細袋(Total 16格),假設你想填滿哂個袋,你會最少需要16 x 9 x 18 = 2592張票
如果你有大袋(Total 24格),最少需要24 x 9 x 18 = 3888張票
如果你仲想買其他野,例如力之果實,你就自己加需要既票數落去
一張馬票50蚊,如果你有5000蚊,你就會買到100張
然後將你需要既票數除返你買到嘅票數就係你需要S/L到嘅賠率
假設你要2592張馬票,你有5000蚊,你所需要既賠率就係2592/(5000/50) = 25.92,換然之你就要26倍嘅賠率啲馬票先夠你用

S/L方法
S/L方法嘅概念係Load出一個滿意嘅賠率表,而唔係一味剩係Load同一場馬Load到贏
我見有啲人Load左幾粒鐘都贏唔到,係因為你係同緊人地隻一倍兩倍大熱鬥啊,Load到瞓著都未贏啦
我地嘅目標係Load到一個好既賠率表,就好似呢張咁:

隻隻馬都係十幾倍個贏既機率咪高好多囉
重點係,S/L賠率表快過你就咁S/L同一場馬好多次

我地既目標係要Load到一個齊集以下兩個條件既賠率表,咁你贏既機會就會高好多:
1:每隻馬最低賠率全部大過15(大約咁上下啦)
2:最少有一隻馬嘅賠率 >= 你要既賠率

當你Load到呢個賠率表之後,應該不出三五次你就會贏到

S/L方法我建議有兩種:
方法一:
1. 18號10點喺廣場入口前Save
2. 入去第一場賠率唔需要理會(因為固定左)
3. 第二場如果賠率表滿意就All in(跳到5),唔滿意就唔落Bet
4. 第三場如果見到有你需要既賠率就All in,橫掂係最後一場
5. 如果贏就恭喜你,輸就行出場地,返到房就Load返個Save,跳到1

方法二(交緊青瓜嘅你,呢個方法會好辛苦):
1. 16號臨瞓前Save(Save 1)
2. 如果唔洗交青瓜/做其他緊要野,17號起身直接瞓返落床
2.5. 如果要交青瓜/做其他野就做完返去瞓
3. 18號10點喺廣場入口前Save(Save 2)
4. 第一場如果賠率表滿意就跳到5,如果唔係就熄Game,Load Save 1
5. 如果贏就恭喜你,輸就熄Game,Load Save 2(跳去4)

寵物入手方法
1. 扔30日野落女神個湖到
2.然後星期3(一定要好天)朝早出門口就會有個肥佬黎搵你。每個星期3都會在宿屋妹小蘭樓上最埋面間房到擺檔賣野。
3. 每個月15號PM12:30-05:50在廣場擺檔賣寵物
推邊個好
1.點先可以擺低啲農作物?屋裏面有個整理架,但只可以擺木材之類嘅物品
2.點先可以電視購物?星期六睇晒電視d台都冇話有得電視購物,去到酒吧係咁按個電話都冇呢個選項

感謝!

1. 擴大間屋然後買雪櫃
2. 冇左 依家靠雜貨店 煉金佬同木工佬不時寄信同你講返左乜貨
點先可以擺低啲農作物?屋裏面有個整理架,但只可以擺木材之類嘅物品

收到,感謝
搵到個日本網既打工事件觸發攻略
(利申: 自己未到秋14, 試唔到準唔準)

果園老闆友好度4
克里夫愛情紫心
克里夫黑色事件一定要觸發左
https://www.bay-gamediary.com/entry/saikai-separation
好想玩但冇Switch
我春夏都冇同過園主講野 但日日去教堂搵廢青
秋14園主就上門搵你幫手 叫你搵埋條廢青
所有囡囡

包括愛蓮
你包唔包埋牛屋妹妹?
每日係咁loop
小矮人 澆水
自己負責動物
上山 送禮物 搵花
落山 逐間屋掃 做送禮勤
剩底時間 劈下木 整下礦 又一日
呢個要屌死佢

送牧草呃細路

光源氏計劃
留名
冬天掘完詛咒工具之後直程門都唔想出
愛蓮正呀
有得玩搖搖櫈
我日日就係田到瞓教等童工做野
or同隻企鵝玩波波
巴哈 有用LINK:

【心得】《牧場物語︰重聚礦石鎮》不專業攻略整合+常見Q&A
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=1405&snA=24821&tnum=6&subbsn=16
為咗留返啲錢去賭馬 我無買到狗
要等一年後買黑柴了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞