有冇人試過Linkedln pm搵工/問人攞referral?

24 回覆
3 Like 6 Dislike
好想入ibank
ibank有d有post個job出黎可以直接apply
或者搵agent幫手
唔係咁易pass到screening... 至少有千幾個application爭幾個post
點解要幫你先
有料自然入唔到 審視下自己先
試過有人真係 pm 我,叫我 refer佢入去,心諗我都係small potato
邊有咁易呀ching.... 個人經驗啦,通常d人一係就長期潛水,一係就藍剔你,所以真係想靠referral既話,試下join ibank ge networking event, 問佢地拎e-mail/LinkedIn, 同埋join 下學校搞既/街外既mentorship programme,不過都係個句,唔好希望太大,同埋如果你係高year既話,幫助未必咁大......
呢樣真,所以都係靠誠意搭救,起碼我之前試過係LinkedIn inbox 人,知自己好green,所以都係講自己見佢profile幾勁,想約出黎coffee chat學下野咁,跟手又咁好彩約到出黎
如果我係佢,會問下你PIC叫咩名LOL
最後學唔學到嘢?
從來只有agent經Linkedin揾我未試過Linkedin揾人
其實做人嘅嘢,都係你幫下我,我幫下你嘅啫
學到少少人生道理咁啦.....
問題係,通常你想搵既人都唔太會需要你幫
搵下d agency啦,好多ibank都有固定用開既agency
我試過有人pm 我問 interview tips 入我間公司
我會願意share.
樓主可以試有 interview 先試呢招

但PM 我refer 我就唔會咁做
做到咁上下地位或層次都唔會立亂refer 人
因為要壓上個reputation 而我唔會為一個陌生咁做
除非有其他目的
因為佢都無咩誠意,都廢事理佢, 佢只係講自己叫咩名咩學校,想入邊條 team, 但欣賞佢有勇氣ask for referral
咁應該點問?
點都要講下點解你想入, 我憑咩要 re你入去 etc
老老實實, 應該好少人肯re,始終唔識你,re咗一個唔好ge, 影響自己 reputation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞