點解講親移民都唔會有人講美國?

1054 回覆
433 Like 59 Dislike
其實有乜西方國家唔高稅

加拿大仲重過美國好似
唔知呀
美國張咭最難攞卦 門檻極高
你會唔會攪錯左以為收Medicaid 既醫院就係公立
綠卡路過
美國點會高 effect. rate都係廿幾%左邊
講到自己 話去就去
不過部時光機我諗你用晒人地國家幾百萬年budget都整唔到
你真係on撚9
佢地睇重讀書架?
自私就自私啦
移咗民又要死返嚟回流搵錢,搵夠又死返去,當香港係公廁,分分鐘仲係藍絲
on9
冇乜人講東岸
利申: 住緊DC附近
唔似啦 德文再精準好多
知唔知外國big 4工時點?會唔會都好辛苦?
講大學名校
美國贏9條街啦
中小學唔識
美國我計加州要家庭收入去到差唔多50萬美金一年先要30%(after deduction and exemption),大部份人都肯定低過呢個數

其中有一部份稅你係比緊social security, 到時退休每個月有兩千蚊左右美金收入,其實算唔錯

Sales tax, capital gain tax 其他西方國家一樣有。你要低稅肯定全世界最好係香港。但係有啲嘢梗係有取捨啦,你要生活喺民主社會生活有保障梗係要有犧牲
美國non busy season 大約45-50個鐘左右
Busy season 70個鐘

間間office 唔同,不過肯定短時間過香港好多
美國人冇香港人咁捱得,如果工時長期都咁長肯定成間office啲人走晒
燒槍係咩事?
中學都死啦仲講大學
有邊間美國私校開撚到其他國家
英國有Harrows, Malvern先後響香港插旗
泰國都有Harrows
仲未計真係俾貴族讀既Eton, 真係有錢都未必入到

大學先唔計各大國家報章d ranking, 自己國家一定會排自家校頭位先,水份一定有
麻省理工,史丹佛依d我當同牛劍一樣打和啦super

但用錢買入Ivy League醜聞已經唱通街
加埋美國Med school係唔計Bachleor
一定要你讀完其他科先可以再入Med school, 0徒錢0徒時間
仲有美國loan學費真係跑輸歐洲呢
美國係要你競爭既地方

香港人移民多數享受

都唔同思想
玩槍
你當好似槍王咁射下靶過日晨
5關事,嗰D人通常食草
我哋呢邊得intern有ot pay
intern peak season人工高過A12

peak season零晨2-3點走到

好撚多red eye flight 之後仲要一落機就自己開車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞