以後唔飲starfucks 香港有咩高質咖啡店?

377 回覆
324 Like 35 Dislike
清,個情況唔係咁,無所謂'焗左好耐'依件事,整咖啡唔同沖茶

佢over extra係啲豆閪+水溫唔啱+tam粉拿閪+研磨度出問題既大混亂
唔太正確
其實espresso 先至係最難個part
因為豆開左袋之後會不停變
所以要做到差唔多既esp 其實唔易
grind size, 幾多秒,幾多garm 粉等等

不過加左奶其實會cover 左好多味
所以飲奶啡係難d 好難飲
唔同意,一係唔玩,玩就半自動,要揀部好既磨豆機
一杯咖既靈魂就係磨豆,磨得好唔好直接影響杯咖啡。
人地學生哥想問有咩咖啡店
你叫人手沖買千零蚊器材又買豆
多數係fix左一邊改另一邊
例如係fix左gram數,改grind size,如果好似你講係tune三樣,間鋪多幾隻豆真係鋪都唔洗開,tune都tune幾個鐘
唔係美心架
想平終極係買Nespresso,講真味道絕對唔差,又平到痴線
清,我當然同意半自動係最好,但實際上你玩得半自動,基本上就係要追求質素,而半自動既家用版起碼都要78千以上先見得下人,仲未計磨豆機,而且半自動機都幾佔空間,當然手頭充裕梗無問題既
18 gram
所以我個見解係無筆直無地方就玩手沖,唔好中個頭埋去自動機
半自動先多野玩,就係乜都要靠自己控制,由磨豆到打奶泡都要自己控制,所以我先話除非你好得閒又有錢,又或者對咖啡要求好高,否則家用不如買全自動

平時番工,你諗下自己一起身果下有無時間同心機做,時間上十分鐘內就點都搞掂,但工序會煩少少,而全自動你開著部機㩒個制部機會幫你做晒所有野,你刷完牙就飲得
Starbucks 高質?
屯門 隱啡
真係要吸咖啡因, mc cafe質素屌打starfuck
冷靜啲 佢話佢之前飲開starfuck 依家想搵高質cafe啫
中資嚟
貴架
手沖/虹吸 細細杯最平都$60
但飲完你幾乎想奶埋隻杯

反而奶啡平d, 去accro人一世物一世
無理由唔試手沖(雖然佢虹吸攞獎, 但我覺得個男仔手沖仲勁)
銅鑼灣有間叫Artista Perfetto
鬧得好
有機去試吓先
Accro唔知係我唔好彩定點,三次去三次都閪
事不過三以後請都唔去
想知價位
Brew note coffee
暴大浸中都有
之前係越南買左d 咖啡自己用濾紙沖
不過用煉奶肥到pk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞