以後唔飲starfucks 香港有咩高質咖啡店?

377 回覆
324 Like 35 Dislike
師兄有無炒豆炒得好嘅介紹
咁搵推薦實係搵高質架啦
一開始都講明唔再飲垃圾 咁咪問下大家意見邊間好飲咁
不過文筆差令大家誤會 我錯輕力屌
係咪比賽gimmick 嚟架咋

推唔推介呢杯?
%個間如何
如果乜都唔識 又想自己買豆學下自己沖
應該去邊到學好
日日都飲埋哂啲3合1咖啡粉 想試下自己落手落腳整一杯咖啡嘆下
飲過,好正
又要好又要黃既有 Coffee Question, 在荔枝角
細舖, 咖啡好, 有野食, 不過成日full, 因為成間舖得六個位
https://goo.gl/maps/aSUF7h9qzsVFykSbA

另一間都好既 Barista Caffee (但未知黃唔黃), 在尖沙咀
大少少, 咖啡都好 (espresso類), 經常9成full, 因為有野食同埋都多人去食野
https://goo.gl/maps/cEh94tVGj1ZYXPR67
其實揀豆到磨豆其實都定左六七成

淨底既係部espresso機出水壓力同溫度
最後既係咖啡師打奶時個溫度控制得好唔好
想懲罰黃店可以去ig: goodwest_standwithhk
有埋食評 分區餐廳 每日更新
都係對落去部磨豆機.....
香港星巴.....真係志在有啲咖啡因
仲要有CCTV事件....

唔係既其實M記即磨唔差, MC CAFE咖啡都高質
美心架
如果唔得閒自己沖 可以試下circle k
而家有d分店有咖啡機 $22杯 平過starfuck一半
但咖啡味濃好多囉
McCafe long black, great value at $14
paper and coffee 個飯真係好好食
首先你想飲邊種先,有分義式同單品,兩款唔同樣黎

義式即係latte, cappuccino果d,想係屋企飲平平地就可以揀nespresso,有多少少budget就可以揀全自動,同埋全自動通常慳位d,但你預一定無出面果d舖咁好飲,唔建議半自動,一黎貴二黎通常都仲要配部磨豆

單品即係手沖果類,乜春奶糖都唔加,就咁一杯「齋啡」,純享受咖啡豆既風味,但相對技術要求高d同對咖啡豆要求要靚d

好睇你要求d咩,坊間都好多咖啡班教你點沖,不過youtube其實都好多教學
好似係比賽drink黎

我覺得值得一試囉
除咗gimmick佢真係做到個favour出黎,難忘
Starfuck level...
Starbuck叫高級
colour brown coffee
咁半自動係咪少啲野可以玩㗎?
攞晒獎係咪好貴
絕對唔係,你可以試多啲,味道差天共地
COCO ESPRESSO
自從飲唔到STARBUCKS後改飲呢間仲要好飲D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞