經過四個月,我正式宣佈攬炒策略完全失敗!

46 回覆
11 Like 91 Dislike
但係買唔到的更加絕望.... 升級
樓主咁短視
不推
攬炒 不會咁快見效
你地唔敢正視失敗
就係未炒得先要繼續去做,如果抄咗仲使乜去做。
咪做勝利球迷啦,成功需要努力同時間去等待,你唔做就乜嘢都無。
就係因為唔成功先要繼續落去,如果唔係照你嘅定義我哋香港人由97回歸開始每秒都失敗緊
1. 呢個係長期策略. 唔係幾個月可以睇到成效. 而且多謝林鄭緊急法助攻. 信心危機已經出現.
2. 攬炒策略係其次, 分散投資. 認識財務自由的重要, 讓個人理財更健康才是重點. 既然有錢, 何不投資去更有價值的地方如美股, 甚至脫歐後的英國都值得去投資.
樓主擁抱大灣區
樓主好撚膚淺
去油尖旺睇下,多咗幾多吉鋪
唔係只係坐係個mon前
唔叫失敗

睇下2778跌左幾多落黎就知
你識條撚咩
「你的消費是別人的收入。」
香港人的反抗其實正擊倒享樂主義,
人人不願消費時,資金流轉就會停止
樓價升>呢樣唔計
股市升>呢樣唔計

咁不如話你樓下陳伯賣雞蛋小販生意少左來證明攬炒成功
攬炒係要醞釀
儲儲埋埋D下跌因素
等爆發之後產生骨牌效應
你唔好以為恒指好似企得好硬, 樓巿成交旺返就以為攬炒無威力, 呢D 數字一篤就會破

四個月係好短, 而家仲係醞釀階段, 但好多投資者都散緊水
人地散水唔會好似淡友GROUP 班友咁聲大大同你講自己沽咗嘢架
真係要沽貨嗰堆見唔對路做風險管理會先搬部份錢, 再唔對路開始入肉又會再走部份, 分段搬家
如果你有做開生意, 有做投資物業同金融相關行業嘢你就會smell 到散水味好濃吓

醞釀期一過
負面因素又持續
骨牌效應既威力就會倍數咁影響
一句講哂,全部都係投資者對該區信心的因素。

我對香港經濟體系冇哂信心,咪將成舊錢搬走攞。對美帝,脫歐後英國前景有信心,咪將舊錢放去英美市場攞。攬唔攬炒成功真係WFC。

對香港經濟環境失去信心的理由隨便都講到一大堆:

1. 香港經濟依家太向中國大陸靠攏,中美貿易戰下,愈依靠中國,受傷愈重。證據就係最靠中國的德國,南韓今年的經濟數據,例如pmi指數,gdp,全部都係下跌哂,香港又點會係例外?要具體數據的話,可以睇番呢幾日的“年代向錢看”。

2. 香港政府唔單止對政治上處理失當,經濟政策亦極無能,甚至有“政治任務大於維持本地經濟”的決策。喺過渡依靠中國導致香港經濟下行的情形下,不單唔積極減少對中國大陸的依賴,仲要繼續積極地推動“一帶一路”,“大灣區”。進一步將香港推入衰落無底深淵,要國際金融中心同中國一齊陪葬。

3. 最致命的就係港共動用“緊急法”呢個香港境內無法有效制衡的無上權力。港共今日可以用“止暴制亂”為由去動用金手指,他朝難保呢個瘋狂的政權會唔會用“穩定經濟”為由進行一系列資本管制措施。要知道呢個政權已經係0 credibility 。蠢材先會相港共的說話。
你睇下出年咩環境先講啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞