有無人入大學之後覺得自己好撚廢

126 回覆
146 Like 1 Dislike
DSE裸考有幾難,我當年都係掛住打機考之前嗰幾個鐘仲同fd係網吧,打到遲到入試場要自己搬檯去角落考都試過,最後都有3粒星,就算你dse狀元都無用,出黎做野咪又只係睇你GPA,再勁嘅人我都唔信佢無認真研究過,我係大學之前都從來未試過溫通頂

大學就係社會嘅縮影,我讀嗰科競爭好大,比人賣幾次之後就知道,屌你老味一個二個都狗黎,係無真朋友,最狗嗰下係有人為左伏同學可以準備兩份功課,一份錯到仆街專門扮fd借比人對答案,但係因為佢係嗰D拎獎學金嘅人,咁正常人都會質疑係自己錯,點撚知有另一份全對嘅答案拎去交,就係唔想比你有機會搶到佢獎學金,D窮人諗法真係好仆街,無野就問你要,郁D就要你請食飯,但係又伏鳩你,有次拎成10萬獎學金請全班食個M記都唔肯

其實我同你都無衝突嘅,只不過係我目前見到再勁嘅同學都唔係D齋玩唔溫書唔上堂都可以考高分嘅人囖,只不過都係隱藏得有幾深嘅分別
你地越講d人越勁 叫我如何是好
大家身處環境唔同, 見到既野唔同

就係咁
真心廢,建議你退一退學
定啦屌
聽唔明都會合格
英文廢 數學廢
後門入咗工程
兩科都level 2
夠唔夠廢
大學唔覺
讀master覺,因為bechelor唔同major
introduction course都聽到一頭霧水
bechelor master同major果d同學就一早識哂
仲話好簡單
Prof.就覺得個個都係一早識哂,全部鳩講帶過
以前year one識2個平時唔上堂,但考midterm前一個凌晨10幾個鐘爆盡考仲高我幾個range
反正degree都只係入場券
學歷澎脹 出到後做野或者過多十幾年通街都碩士架啦
自己辛苦既時侯 一定有人同你一齊辛苦既
真 我咩都唔想做
見到香港咁樣好心痛
入到大學,你已經係你個年最TOP 個20%.
可惜我喺個20%入面嘅19 20到
係咁架啦,grad到咪算
有 畢左業但咩都唔識 英文又差 覺得自己唔配做大學生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞