全部大學生同我入嚟!聯校Danso 今年11月竟然可以繼續搞Mass Dance?

452 回覆
498 Like 564 Dislike
係你講到跳舞 一文不值 嘻嘻哈哈咋
算啦 地球圍住佢轉
抗爭第一 其他咪撚做
做就無諗過被捕手足
無尊重前線
你只會放大”跳舞”呢兩個字,但個post根本係講緊mass dance呢個event,self practice, showcase, mass dance其實係三樣唔同嘅野。

不過算啦,嘈贏又點?比自己安心定點?我唔知。。。但我無心情嘈落去,就當你所講嘅野全部都係岩,最錯係我地。。。

完。。。。
收返個地字 唔該
咁想嘈贏咪比你贏囉
撩者先賤
Mass dance 唔撞示威日子
全部平日仲要晏就
平時一至五都係平行時空緊架啦
有心真係可以試戴gear跳
利申:咩soc都唔係
除咗全黑口罩之外
無咩可能
佢哋一早排緊啦已經
我都深信
係冇你想睇嘅嘢
利申非danso 但問過佢咪同一個問題

答我話:「有問過可唔可以取消,但到最後 主辦人都覺得冇必要。又話會帶來好多後續問題...( 唔知乜柒team制嗰啲)所以咨詢完 最後都係照搞。」

lol
但如果個主題真係咁
又會唔會過於消費政治?
另外,如果報左名嘅dancers 有唔同政見,
咁係咪就冇得一齊跳舞?

而且藝術層面上,本來排左大半嘅舞,
突然要排舞師加插政治元素黎符合主題,
除非重新排過,
突然加實好九唔搭八,到時件事出左黎質素唔好,又會唔會俾人插?

純理性討論 希望討論出真係可以解決問題嘅方案
同意 如果你話跳舞阻左佢地抗爭嘅時間就話姐
講真每個人都需要d娛樂 或者應該話係休息
唔係所有時間用曬去發夢
咁嘅話真係人都癲 長時間橡筋拉到咁緊係會斷

我明白大家好著緊 所以想做得愈多愈好
但無奈嘅係人嘅身心都有物理限制
冇辦法唔放鬆之下去長期抗爭
長此下去 都唔會productive
量緊要 但重質素都好緊要

如果本來嗰d時間都唔會拎黎發夢
點解唔可以揀自己嘅方式去休息?

以上係我對跳舞練舞嘅睇法
但對於個表演
我同意形式係要改良下
但實際操作都要一齊討論先有更好建議
太嘉年華feel的確會令身心俱疲嘅香港人覺得平行時空
形式上規模上可以再調整

但係 換個角度 一個正面嘅氣氛
其實會唔會可以係呢個低迷嘅環境下帶來一d活力/希望呢?

個人覺得 氣氛要keep正面 為大家打打氣都好
但要注意避免過於嘩眾取寵
而傳遞信息其實唔需要咁表面
一來消費政治
二來 每個人都有自己政治取態
Mass dance 主辦方唔係大台 唔可以強行代表所有dancer表達政見 因為recruit dancers 嗰刻 dancers根本唔知參加得個show就要同你政見一機
三來破壞藝術
其實我知有唔少danso朋友
因為撞發夢而不斷改排舞練舞時間
唔好一竹篙打一船人
你平時唔做運動唔娛樂?
每日喊曬口出去抗爭派文宣?
唔係既想問你平時除咗發夢之外做既可以點幫到香港?
真係唔明點解有人上前線會聲大大同人講
前提係dansod人跳舞係為表達政治啊Ching
Tui
笑撚左原來不分化不指責係口號黎,做出黎係另一回事
睇哂樓上d comment好撚多話不分化,但口講出黎明明就勁offensive,話dancer係雞,根本對事不對人。係,我唔否認入面一定有港豬,咁港豬淨係局限呢個圈子咩?而呢個圈子入面有出過黎抗爭既係乜?樓主都識講話裡面一定有發夢分子,但講既野又係以偏蓋全。
仲要人全部取消哂仲惡撚過共產黨同藍絲,咁樣你地憑乜野去爭取自由?原來自由既意義係做一d被你地認同既事既自由。
你地可以提出改善方式,但唔係咁樣打壓人地去取消哂9月以黎既練習。
仲有人身攻擊d戇鳩仔,對事啦好冇呀?
話呢度兒登真係冇講錯,你地咁樣只會重蹈覆徹,令d dancer發夢發到上庭既人更加難堪,越黎越少人出黎,反正出唔出都比你地屌柒架啦,做乜仲要同你地打生打死?
你都識講啦大學生主宰左呢場運動,大學生佔香港人口幾多有數得計啦,團結d啦好冇呀,不分化不篤灰不指責唔撚係口號咁簡單要做出黎架戇鳩
[全世界入] 全港第一個公開論壇「城大和你傾」1029上線喇!!
https://lih.kg/1668582
Push
下好多U 既danso 都好認真
係視跳舞真係一項藝術,要比功夫鑽研
諗起以前一個fb 一個po叫
係Danso人就係地底泥
內容就係只要你同人講你去跳舞
就會成為人既話柄
無論係工作讀書家庭
返正題
係度話跳舞就係娛樂 平行時空果堆野
根本換另一個詞語套落去就可以變第二篇潮文
我同我身邊跳舞既朋友 至少一定唔係冷氣軍師
你見到堆好靚既塗鴉可能就係我/佢地噴
我地可能係你隔離舉緊遮
可能拆緊鐵欄
可能做緊火魔法師
有導師唔教班上遊行
有studio 取消所有課堂 開放俾兄弟逃生
跳舞係咪剩係娛樂??
一樣米養百樣人
跳舞呢個圈子係 呢個社會都係
希望大家唔好再貶低跳舞
宗教要專重 文化呢?
最後再講返Mass Dance
To Joint-U Danso
Joint-U mass dance 由咁多間danso一齊夾份搞
我相信當中一定有pussy既danso都會有勇武danso
Run U team 可能加唔到敏感元素
會唔會自己Station既opening/ending/mc稿可以落少少功夫
可能你地自己已經有呢個諗法或者work緊我唔知
我唔係U danso 既人
但我好欣賞mass dance
因為香港無咁多大型既跳舞活動
希望各個Danso 都Review 下自己station應該點搞
但係無論你地點搞都會尊重
兄師爬山
唔好令人對mass dance 失望
唔好令人覺得恥與為伍
不分化 不割席
全部大學生退曬學去全職發夢好冇?好多大學生都會出去發夢 圍內都一定知 少少娛樂都唔可以有咩真係?我屌緊你呀分化撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞