英國上議院討論 給予香港人英聯邦第二公民身分

1009 回覆
1403 Like 6 Dislike
全香港人?

咁呢個點都博左先
有啲唔認添,例如印度
整bill比下議院表決就叫有立法權,咁特區政府唔駛緊急法都有立法權…
至所有潑英國戰線冷水嘅連登仔
我地知道英國人唔做野 唔洗再懶醒
不過唔係就咁罷就

梁天琦:我們必須反思自己的每一言一行,會使我們離這個目標更近還是更遠
至所有潑英國戰線冷水嘅連登仔
我地知道英國人唔做野 唔洗再懶醒
不過唔係就咁罷就

梁天琦:我們必須反思自己的每一言一行,會使我們離這個目標更近還是更遠
唔係潑冷水
好支持你做,不過學術討論下姐
之前唔知咩平權都係house of lords搞
citizenship review都係
唔係完全冇用
都要香港人放底成見
早出世都冇用,我老竇冇幫我整bno
第二公民 = or =/= 二等公民?

唔識
second citizenship...
咪係囉,我假設如果有人想去印度人地都唔會收你啦
push
推呀
push
無理解錯既話,Lord Goldsmith 2007年個review係pm邀請佢幫手研究既,同佢本身係House of lord既職能應該無乜關系,個性質比較似林鄭搵周永新教授研究退休保障/搵黃遠輝研究土地政策咁

我講既「唔好咁大期望」講緊既都係upper house既constitutional power唔大,辯論完唔會有即時影響

但我好同意呢條線要繼續做,upper house入邊個個都係好有影響力,又有錢,地位又崇高既社會賢達黎,感動到一位lord可能比起說服到一個backbench MP更加有用

所以巴打唔好棄餒,加油
英國佬實截龍
最大可能係BNO holder & their next generation
就算唔係都好 我估應該會截到聯合聲明之前已經確立左HKPR 身份既人先有機會拎到
所以我咪問緊

係咪其實未知
jm9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞