有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
咁繁事起頭難既
加上寫個平台出黎已經係最難果部分
函數, 變數/變量,面向導向,設計模式,敏捷開發

那些年我們一起看的大陸台灣電腦書(計算機書)
agger
不過近排香港好忙我都唔得閒理呢類野
我寧願走去開網店
諗下點樣用IT嘅方法去自動化成套生意
不過放工已經攰到仆街 瞓覺都冇時間
話唔定過多幾年香港
重新大洗牌呢
Java後勁會強啲 頭兩三年比較慢
太多人混吉衝入去就話自己識Java
老闆都唔敢出太高人工
我準備好買午餐肉期貨
Java
估唔到咁多年來都
屹立不倒
見通常大災難之後
人類最需要嘅係兩樣野
Sex and food
咁岩我都同女朋友夾緊網店
我整網頁同後面啲細system比佢main
但我發現其實IT係角色係入面唔太重要
好多你好難搞既功能
你每月比幾百蚊就可以租到返黎
除左拎黎砌CV其實無咩用
Java夠high level又好business oriented
死左先出奇喎
it support ar
programmer驚自己5夠料就放棄了
+1
真心鍾意寫code
但又驚寫唔到一世
做IT有女朋友已經好好
有冇介紹啊
同女朋友夾做生意唔怕影響感情咩

做咩唔直接用shopline woocommerce

其實係㗎 dev skill唔大用處
但SEO有用 識寫tracking code做remarketing都有用
GA果d
果時讀書唔識野
覺得Java 咁長氣 咁多language方便咁多 java 咁old 要被取代
點知出黎做野先知Java咁大
又microservice srping boot 果埋野
Engine轉到IT咁好野?
自己apply定agent搵
大學識架

傷感情又唔會既
最緊要分好工大家唔好理大家點做

係呀 其實我就係想講shopline wix呢啲
幾百蚊一個月已經有paypal alipay wechat gateway 又有豐橋 DHL呢啲API
你自己寫呢到最少寫半年
software engineer@@
過左大學真係冇咩機會

自己寫勁多bugs要debug分分鐘

又帶出左一個IT programming industry 既問題
學識既skill第日可能係免費或者幾百蚊就有
原來係software engineering轉support
好唔好pay
巴打
你又自寫platform 又開網店
時間點分配咁勁秋?

網店有冇生意? 賣d咩
出到黎做野連女仔都唔多個

香港IT狗長遠真係要創業
主要係香港都重量不重質 你技術再高
你老闆平啲請多幾個點都做得快過你
大學果陣都好難識..
全班9:1
狂做lab冇時間上莊 hall都冇住到 識唔到女 人生已完

長遠黎講 創業同投資兩條路 但兩條都唔係易行既路 困難重重
得16/17咋唉…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞