有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
當你目標為本,商業主導,再加上多次開發
永遠無法預計下次想開發咩功能
次次都外掛式依附
想唔爛就難
因為Business crud同high tech project係兩樣野黎
喺business crud既世界,IT係輔助角色,啲野work到就得,無人會理technical係點
你想講靠幫客寫Business Crud黎搵錢既公司?
果啲都係輔助,只係做緊輔助黎搵錢
想問下學matrix有無用
同埋係唔係一定要睇 introduction To Algorithm
有用
machine learning 已經係成堆matrix
IT係輔助,所以老細唔想花錢
IT狗注定打工一世無出息
自己搞生意,IT代替一切!
將IT發揚光大
所謂用IT去搵錢,最後都係去輔助人地工司
你甚少見到IT 直接搵到錢
香港真係諗唔出,望ching比一兩個例子,
因為IT要照顧客人真係麻煩啲
自學做code狗唔難
有冇咩自學source推介?
冇人教真係好難
Setting又難set
睇你做咩
我之前寫unity game 喺youtube一路睇tutorial一路自己泵 整左3隻mini game一隻擺左上google play store

之後想轉行寫java就喺Udemy睇左個 java course. 不過Udemy伏course都幾多 有d youtube tutorial仲好過佢地

書就睇design pattern個d, 識基本野之後睇會大開眼界
未來失業率應該會升
到時政府又會開始帶頭搞密集勞動去科技化
就好似派$4000咁請大量人手搞啲重覆性工作

所以香港IT無乜運行
udemy d devops kafka aws course 唔錯
其實好既instructor 十個都無
咁多行業要縮同收皮
失業率升好合情合理

政府會派錢做啲咩 ? CHING 介紹下
IT狗要乞果 $4000 先夠錢開飯
有無d好嘅tutor list
認真覺得udemy質素好參差
IT grad 我都係自學 轉行,其實有好多online course可以報黎上 有free 有俾錢,俾錢個隻讀完夠你搵工。
stephen grider
edward viaene
stephane maarek
richard chesterwood
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞