有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
最麻煩係ICT要用中文教,我整notes, 要將啲references 轉做中文,連我自己都睇到一舊雲
正解
冇野既

返回,傳回,陣列/數姐, 堆疊,字串
c++ junior就可能3萬蚊起
其他就未必 但個數都唔會差太遠 我諗都20k起跳
以前做recruitment 所以知
Manager位又一定比programmer少
老細鐘意後生仔 講明年紀大唔請伙論幾多經驗幾勁都好 理由係culture唔夾
請求 報文
串口 回擊 位址
我同學做左一年c++ 寫向量金融交易system 都係呢個人工,對比起其他field ,算高
因為c++比起其他真係更缺人
咁呢樣真既
我都見過有印度黎香港做野既programmer 唔易搵工
不過我相信富爸爸窮爸爸果套
無論邊行都好去到40 歲都會有好明顯 轉變
一係收入keep住升
一係收入keep住跌
少部份係keep住咁
呢行明明好technical
但好多人睇住份糧衝入去
搞到成個行業好畸形
每年都好多人入行好多人走
老闆又唔識睇邊個勁邊個廢
富爸窮爸鼓勵人唔好打工
就算打工都要為自己真正「事業」打拼
放工時間做咩就斷定左你會成為咩野

40歲係一個關口
如果係公司搵到高職位 拎緊4皮 什至80k哩d工
轉工要超小心 因為唔似low end 位置programmer 工到處都係

人工不升反跌唔出奇
市場都係講demand and supply
寫Angular React Vue都有呢個價
老細都係想要平靚正後生最好係靚女又肯擦鞋架啦
岩岩畢業就做support
利申:engine
It support?
轉左行?
想像唔到點keep住寫曲寫成世 如果上唔到manager位
做左幾年dup code狗 , 真係覺得好攰想轉行…但次次都唔知可以轉乜
其實呢行要鍾意code先得
我平時放工都會coding
返工都返得算ok
唔係話放工進修coding唔好
敬業樂但係要為未來著想
Passive income cash flow is the king
敬業樂業
太專太窄既壞處 就係除左coding 就冇野識 冇人請
好處係所謂冇咁易比人取代
岩呀 不過我放工唔算進修coding
呢家寫緊個平台 希望遲啲會有收入
屌 講緊咩
我幾前都咁諗
但寫platform後仲要Digital marketing
寫文, attract user, 一大堆見唔到既野要時間搞
全職搞又要有舊錢燒生活費
講真唔係咁易 葉師父
做一兩年java 都仲係junior 都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞