有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
IT狗創業有好多優勢
乜撚都自己做
又可以自己搞平台加速成個生意
同埋你本書係外國出講返外國情況
香港又有香港玩法
好難就咁apply
所以商業人士做management 老細
係唔會care code quality, methodology, code management
有錢我就是王
今時唔同往日了
有錢易搞d
又要宣傳又要design
有錢請人 加快
我要咩features
Delegate 比人做就得
要平outsource india done
agger IT狗創業門檻低 但上限都低
確實係乜都可以自己做 但全部都係勞力類

BBA創業自己搞人際網絡
平台呢啲全部可以比人做 有錢就ok
但IT狗就無辦法調返轉比錢去搞人際網絡

當然講緊純IT vs 純BBA
有啲好勁既兩邊都ok就緊係屈機
總言之
「資本」主義
Capital is king

Don’t tell me mark zuckerberg, amazon founder and more legend stories like them.

Cuz you are in Hong Kong!
我覺得你頂得順keep 住學tech ge 行tech 路線似係易d 升
但要keep住學tech係好攰既事
我都想知
除左做R&D會用到外
Software development 會唔會係做d low level既先會用到
做咁耐都用唔到 最多咪call library 知道哂situation 用邊隻data structure 都好似好夠
考algo只係一種篩人嘅方式,同你之後做嘅嘢未必真係好息息相關
啲公司覺得用呢種方式起碼確保到false positive candidate比較少,而就算有Max Howell呢啲false negative都可以接受
詳情可以睇吓Cracking the Coding Interview呢本書
但個問題係做咗幾年野用唔到algo
轉工又問返Algo
分分鐘啱啱大學畢業嘅時候仲熟過依家

用作篩選但唔係問返工作要用到嘅嘢咁篩選黎 做咩
雖然我有聽講過外國都係咁做
不過個趨勢好似有啲變緊
我直接引返本書講既野啦:

False negatives are acceptable.
This is sad (and frustrating for candidates), but true.
From the company's perspective, it's actually acceptable that some good candidates are rejected. The company is out to build a great set of employees.They can accept that they miss out on some good people. They'd prefer not to, of course, as it raises their recruiting costs. It is an acceptable tradeoff, though, provided they can still hire enough good people.
They're far more concerned with false positives: people who do well in an interview but are not in fact very good.

十分同意,以前我亦講過。
鐘意就可以keep到,亦唔會覺得攰。
你係咪高登好耐之前果個code4food巴打
高登,連登同鄉土都係同一個名
IT 行頭咁大,好難一概而論。我淨係熟好小範圍。我知我有幾多同學響香港仲做緊IT,咁應該OK。
做security 會識你最後果三樣既
dfs bfs a* 呢d shiity u都有教啦
同埋宜家學野方便左
oreilly.com 你做會員會有晒全部tech book access. 仲有live online training.

cloud 有cloud guru, udemy

仲有bootcamp
但香港d bootcamp 仲有改進空間
外國已經做得好成熟
例如insightdataengineering.com
Code4food都出埋黎
有教唔等於識
9成9教書時大家訓哂覺ppt 就咁飛過左

前面果d 深既唔識
cryptograpy 三大類唔知用常識答你會唔會收貨
symmetric 適用於大家知大家identity既情況
或者係static 企響度唔郁既file

asymmetric 通常拎黎ssh bitcoin 果類需要expose public key出去比人認機
相認左之後 咁就唔洗點再做key exchange例如dh

hash 拎黎睇下file 有冇download 少左一忽
做初步cache validation 同dictionary look up 個hashtable

至於點樣加解密 點樣生key 一般人點會無啦啦識
當初有追睇曲巴既post 結果入埋行
不嬲都有上兩登,老是常出現。
Er,咁希望無老點你
亦因為咁,而家市場上既曲好似垃圾堆咁,
同時programmer變左垃圾回收咁,
係好合理
但係tech既範疇多到好似亞馬遜森林咁大
又雲,AI,深學。。。我己經唔計啲語言種類
未計啲network野,安全果啲
真係學海無崖
連登之前咪有bootcamp
上黎宣傳下就俾人屌到開花
玩咩
如果想做compiler相關既野,邊到最有發展空間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞