有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
But it's not for everyone or every company or every situation.
The above sections are intended to help you understand the thought process of the company.
My personal thoughts? For the right situation, when done well, it's a reasonable judge of someone's
problem-solving skills, in that people who do well tend to be fairly smart.
However, it's often not done very well. You have bad interviewers or people who just ask bad questions.
It's also not appropriate for all companies. Some companies should value someone's prior experience more or need skills with particular technologies.These sorts of questions don't put much weight on that.
It also won't measure someone's work ethic or ability to focus.Then again, almost no interview process can really evaluate this.
This is not a perfect process by any means, but what is? All interview processes have their downsides. I'll leave you with this: it is what it is, so let's do the best we can with it.
某程度上一本書只可代表一個人觀點
篩選 就同上面巴打講degree 無用論差不多
startup會比較有機會用
我最難係寫過3D bin packing
識哩d出幾多人工?
(我都明做哩街唔應該向錢看,好奇而已)
人地需求係平既IT狗,你一升左職加左薪就不受歡迎
所以咪合乎返哩個post主題
點解老左唔想做it
睇你能力啦,新人吸收快,又無架子
仲用老屎忽態度,好快無得撈
用啲現成pcb 寫到架車,識跟地下條線行己經夠晒入行條件
今日既新人 他日既老屎忽
新人聽住啦
上management
洗鬼tech咩
識點人做野就得
係寫都寫跟住條線行既無人飛機啦
其實做tech要升好似好大競爭,
我見好多都向management升
無幾個一直tech 上去
係咪tech位少? 定tech既好快會厭倦?
其實就算low level到移植RTOS (因為hal層級既關係,好多時只需要寫context switch同init device部份就完成) 。
又例如optimize crypto library(最多都係睇下standard同paper d pseudo code,know why),其實好多時都唔駛reinvent the wheel。

新興既試驗技術我諗大機會d,例如image recognition (AI)之類,跟本好多方案都有de facto standard俾你用已有既 library。

工作上更加未用過recursive function。
就到四萬
反而recursive func 我有用過
Del個目錄同入面既目錄
用recursive 做
幾年經驗?
肯坐埋枱底既就正
事業線
傻啦,去到80k 果啲,根本唔會quit左去搵,
果啲位佢地己經人脈超越你想像
通常係扢角,甚至同行既公司,覺得你可以幫佢公司反勝
其實咩行業都好
頂尖既位 數量都係頂尖既
愈高價錢cost既職位就愈少

香港management 大於technical
Management 位少過下面
金字塔形狀

咁試問又唔係個個岩做management
咁technical又轉得快

講起黎做it都幾搵笨(不過實有人講嘈乜呀 轉行啦 講事實會比人屌)
總有人可以做廿幾三十年寫曲既
但都apply下大部分人
唔係人人都係咁
所以好多人寫平台會同啲基金佬夾
基金佬幫你搵水喉
之後有錢就賣fb adv ,搵客,果啲批晒出去搞
反正錢唔係自己就易話為好多
咁哩d 價既當然唔太受market 調整影響
屬professional, executive level
咁就另作別論啦
某程度上programmer ,ap, sa , even pm都係labour位黎
受job market demand and supply影響
當然,唔係話佢講嘅係真理,只係本書說明咗點解啲公司會用呢種方式去做interview
其實講到尾都係同dse差唔多,班人覺得個方法大致有效又cost effective就一直用
商業世界係唔講方便,因為從來做果個同決定係兩個人
商業世界係唔講快慢,因為慢咪開多幾個instance,錢多的是
商業世界係唔講年紀,就算用左30年一樣會有公司用
商業世界只講利益同埋支援
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞