有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
你令我諗起另一個問題,就係資源錯配,有時我要求請有經驗嘅人,啲agent就俾啲juniors 我;到我要求junior 時就俾老鬼我
我都遇過呢啲工,對我個人嚟講真係無留戀,話走就走
所以我先拋下磚,問下大家公司係乜環境,可以做個小統計,當然唔準,但我公司都叫做有全港頭三名多人嘅IT dept, 應該都有少少代表性嘅⋯
因為大部分agent都唔係讀IT出身
讀d冇正開既科 入行做agent既過街老鼠
抽水食飯既垃圾sales
自然做得唔專業
Agent唔需要IT出身
我相信美國tech giants既recruit部門都唔太會係IT出身
但係人地知道要點請人,要請咩人
唔同香港淨係識睇垃圾門面野黎請人
吹到一定要讀computer/information-related先consider,都唔知浪費左幾多人才
淨係識睇major真係香港獨有
因為上至老細,下至請人果班都係乜柒都唔識
唯有靠major做filter
做緊 諗緊drill深啲定做番code 9
點解做返code 9
btw巴打邊行嘅security
Web + end user
做 defences 近 network security 個邊
都係用tools搞多

Security 做啲野好 theoretical同埋依家都係靠tools 做
好似學tools改config多過由0開始搞咁
係既
不過美國tech giant 既recruiter 會識it野即使唔係it出身都好

其實你講果樣野 唔係整係IT哩行出現
行行都會主要搵返相關本科既人
例如工程都會搵工程系畢業生
有其它科出身既人入執工程哩行做 係個別公司做法
請人就係咁 你唔識我 我唔識你 唯有就用cert去做參考
再唔係show me the code on github
其實冇一個保證到請到岩既人既方法
就算google用Big data analyze 完recruitment
都conclude that 所謂「professional recruiter 」請到right person , and so called別具慧眼,data 顯示根本冇哩支歌仔唱
請人同比人請揀對既公司從來唔係易既事
就像dating market ,有婚姻介紹所 代唔代表佢地幫你搵到既人係係命中既人? 說穿都係一盤生意 多個途徑去搵人,no matter佢tech giant or not... sales is sales, business is business right?

其外 我覺得係多人懶讀書去入行,ok 就算讀完大學都唔代表岩做哩行,at least 你都要Show 誠意讀下相關既hd or degree, 如果乜都唔洗 , 哩行只會愈黎愈cheap, 如果係細細個就寫左個知名software大部分人都用緊你野,ok 你可以唔洗hd or degree, 就算php 個佢者本身都只係讀system engineering
不如你問下 agent
咩係variable if then else
Code都唔識寫少少
試問點請一個識寫code既人?
分辨到人材? 記得大陸有個節目比d人上台說服公司既老細同hr請佢
有個大陸知名大公司hr 因為個求職者show左佢地公司後台login page 就話自己可以hack入去 sql ejection
個hr就以為佢有料 ,高價請佢同佢d 朋友

一般agent都只會High level match keywords
Match skillset 同埋睇基本野 , candidate 咩U grad, how many years of exp, etc 去judge, 然後同你講I’m a professional 真係人唔笑狗都吠

所以你話tech giant 唔需要IT出身 yes
但tech giant話得佢地去請人 高價請佢地 亦不無原因
美國好多math phy人冇讀過related degree一樣入到行,做到中高層既一樣有
Larry Wall冇讀cs/engineering/math/phy一樣整到perl出黎
美國會吸哂精英係因為佢地唔會好strict咁限你major,佢地自有方法試到你有冇料,所以請到既都係有料之人,而唔係關major事
香港呢?第一眼就睇major,仲要計較你title keywords,唔足就當你非major
咁搞法咪請唔到真正勁人

再者,香港最鐘意用無聊condition定死一個人
好似你話工程,HKIE就逼你bachelor first degree一定要係相應engineering先可以入相應scheme考牌
即使你bachelor first degree related major仲好,HKIE仲會睇埋你有冇讀指定course,相關content佔左curriculum百分之幾多etc.
美國就唔同,你non-major出身補返個相關accredited master一樣可以考牌
咁先吸到有料有誠意既人

再睇下日本,除左真係好technical既工,其他一律唔睇major
就算請左你,佢地都唔一定要你去返major related既division,佢地有好多on job training
咁先utilise到每年咁多大學生

一味淨係識拎major去做filter,咁recruit果班人仲有咩用?
不如整個online system逼你寫埋expected salary/benefits,然後老細跟個system揀要求條件最低既十個八個major fg黎見咪得囉
想唔Cheap唔係靠條件限制,係睇in人果個識唔識in,有冇計chok到個candidate係真正有料定扮野

所以話香港人睇野膚淺重表面呢樣野真係冇得救
D問題出得唔錯,
不過面試者答得唔太好。
台灣既話,同Andestech交流過,d人係勁既。
其實過到呢d
要有其他外國offer 都唔會太難
已經做咗幾年狗啦....唔知可以轉咩
寫code 反而最低級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞