有冇人係做左好耐programmer唔想做又轉唔到行?

755 回覆
67 Like 3 Dislike
我個度夠話請賓賓人工係香港一開三,實際上?
大陸依家都係啦
真係勁既唔會平過香港
好似樓上啲師兄咁講,唔好睇一面,你要知成個流程係點,成個project 嘅full picture係點;我有個朋友講得好啱,一個system入面嘅knowledge 值錢過code;你有knowledge就可以做返呢啲system出嚟。know how, need not know what
How much?
內地係真係有勁人嘅,但去哂BAT喇;
內地其實質素都好參差,有好多都同香港一樣,為份所謂高人工⋯
UI可以有啲乜algo寫
根本algo就好似dse maths咁
你讀u唔係讀相關科目根本唔需要用
其實我啱啱做嘢時都有幻想過有嗰好嘅前輩帶住,預左俾佢屌,但起碼學到嘢⋯

現實係屌就有,嘢就學唔到,所以自求多福喇各位。

我就決定左唔會帶人喇,一嚟我唔識教人;二嚟無煩;三嚟自私咁講,唔會有人取代到我⋯
咁既話其實新仔入到間公司可以點 完全冇人帶住 一啲方向都冇 真係乜都唔識等死?
靠自己睇多啲嘢自學,大部份老細係想搵個通才乜都識,而唔係自己熟得一個細嘢only,好似上面c hing講know how,有時code狗睇嘢睇得太細,最好知下其他人啲嘢/成個大picture點運作,而家講要請full-stack什至devops都要包埋
我當成我對呢樣嘢嘅愛嘅考驗⋯

但承各位ching話齋,呢一行變得太快,當年嘅arch design 今年就唔啱用;有時老鬼教你嘅嘢可能都過時,但要睇你做嘅system要唔要同其他system integrate嘅,一言難盡,無可能一種pattern 就apply哂所有system度。

新仔咪寫多啲囉,我當年無乜資源都學到既,而家又github 又 dzone 咁多嘢睇同學
平心而論,如果你無一啲好值錢嘅knowledge 係身,就盡量多學其他嘢,乜都做;你淨睇細節嘢唔係唔得,但要呢樣嘢本身夠值錢同稀有,公司無左唔得嘅,就就可以嘅;

我識有人本身做一啲好值錢嘅system,但公司情願判俾vendor做,由得入面值錢嘢外流;所以話唔埋,但佢都會有人請返,因為仲有其他公司要呢啲嘢嘅。

另一個例子係我見好多PMs,連自己做乜system又唔知,有幾多 commu channel又唔知,有邊啲contact points又唔知,點organize changes 同release 又唔知,每日開會就問人呢樣嘢點𠴱樣嘢點,呢啲就高危囉,因為求其都可以搵人replace到你。

但呢啲人有佢強項嘅,就係哄得老闆掂;各位都可以試下做唔做到,我就確認左自己唔得,打工啫,唔使跪住打,坐直嗰人都打到嘅。
algorithm 都係見工用
過到coding test就夠
其實都係有得背 你有幾可實際用dynamic programming

leetcode easy +medium 果堆
其實呢啲問題係睇你點考慮問題

講真LeetCode𠴱啲題我都有刷,有好多問題一個鐘點會諗得好全面。我有時諗既solution 要2 ms, 但我睇返1ms 個點答,咪又同我既差唔多;有時都要睇彩數,我試過copy返人地1ms 既code 去submit 都做唔返1ms所以呢啲都真係不要太認真,當訓練下自己啲algo算喇。

有時我覺得easy 考既嘢比起Medium同Hard都更難,因為好多時要求你唔好用基本API, 如Arrays.sort之類

Ching 你講得啱,好似我公司啲印度人咁,嗰嗰做呢啲題都好叻,但係真係做嘢又兩回事,佢地唔會考慮成個full picture,有時為左個API易main 同易用,都要有trade-off,唔係一味求快,講真從理論去睇,我個alog time complexity 要10ms 你個 1ms,但實際上user 唔會點感覺得到,如果只係啲唔係要run 好大量data 既 functions ,一般嚟講我都係追求易用同統一。

我知有人唔同意既,但過度優化都係一個問題嚟。
真心,寫code呢行平均年齡應該算香港最後生果堆
絕對唔係冇後生,係大把後生
比數據黎睇下? 會有說服力d
去統計處個網
可能佢想講無algo底
睇唔明map reduce呢啲
不如講下自己公司,為免好似空口講白話:

據小弟觀察,Front-end 係多後生仔入行嘅,我公司寫Android 同iOS嘅多數本地同後生過我;

DevOps 即搞Infra同 Cloud services 呢,印度人玩哂;

Backend 就少量本地人同內地人⋯九成印度
我以前做recruitment 可能我入行果幾個月好淡市
冇IT candidate咁濟 好難先搵到人
我做十幾個clients都唔敢代表整個市場

假設後生仔係多 但讀返software eng 同Cs既人唔係多
每年生產既數目有限數 我間U畢業果科出黎做返programming 大約80% , 但兩年後轉行既人都唔少。

所以恕小弟直言 就咁睇一兩間公司或者就算用我之前recruitment 經驗去判斷市場 覺得有點管中窺豹
有全面數據最好說

印度人方面 可能巴打間公司覺係咁
我都做過4,5 間IT公司 唔覺得多印度人
有d會係outsource to India
但仲好多都係本地 或者由深圳因文化問題(內地加一千蚊就跳槽) 而搬基地返香港

Front end 多後生仔入行係真 因為backend難同埋有d人覺得悶 個個走哂去學angular react
不過, 市場仲係好缺人 再者 親眼見唔少好多所謂fg 咩skillset都冇 即係獨孤一味,咁當然一定有啲好標青,但為少數

Anyway 哩個係幾有趣topic
Welcome 討論
大學都冇讀map reduce
除非有reg過data science d 野
講真 map reduce 都係d concept野
又有library call 應該唔太難吧?

利申:algo好渣
多謝ching,我都係拋磚啫,我講出我眼見嘅事實
好老實講
香港好多公司
尤其vendor
但求run到 唔好有明顯bug 收錢就88
唔理 d code 幾意粉

我以前以為inhouse會好好多
做左幾間入到去 頂
意粉到難以置信 50萬行procedual bugs everywhere
我遇到呢啲通常都會主張砍掉重練,可惜唔係每嗰人都有勇氣,我老細話唔好呢我就會走
我叫你Ching就真 我應該細你好多
但我都想講 眼見未為真哩個道理

如果上面巴打要硬說「好多後生仔入行」
但只係demand 過大, 所以有大量空缺
當講得通
其實代表一樣野, 從公司招聘角度去睇
仍然可以揀既人 包括後生仔 都係唔多
轉個頭已經比第間搶走
所謂 多 定 少 本身係一種「比較」 既形容詞黎
市場冇需求 自然市場上只有數十個candidate我地都可以話多
市場求過於供, 假設一萬個位 市場只有幾十個candidate
我地就叫 少

所以話人數多 但只不過demand大 而顯得 少
唔...
主要係個舊system d 客用緊 收緊錢(2 billion dollars)
一路收錢一路fix bugs
話revamp
但又要繼續main 舊system
最pk老細講到自己system幾值錢幾有錢途以billion dollars計
出萬幾蚊比programmer 執幾十萬行code 救火
比十日年假你 仲要屌鳩你手腳慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞